latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:42 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

У Музеју Семберије у Бијељини почела Осма смотра етнолошког филма (ВИДЕО)

У Музеју Семберије у Бијељини почела је Осма смотра етнолошког филма која се организује у сарадњи са Етнографским музејом из Београда. Смотру је отворио документарни филм „Зграби и бјежи“ шпанско-њемачке копродукције који је на 26. међународном фестивалу награђен као најбољи инострани филм.
Музеј Семберије - Фото: РТРС
Музеј СемберијеФото: РТРС

"Зграби и бјежи" наслов је документарног филма о традиционалним обичајима удаје жена отмицом од стране будућих мужева у Киргистану који су оживјели након стицања независности 1991. година .

То је први од седам докумантарних филмова који чине овогодишњу смотру Етнолошког филма у Музеју Семберије. На репертоару се још налазе и филмови: "Наши људи" (Србија), "Мали људи" (Русија), "Шанко си Бонка залиби" (Србија), "Седамдесет кућа - нигде никог" (Србија), "Како живети заједно" (Србија), "Кукморски момци" (Русија) и "У потрази за шаманом" (Француска).

Исељеници из Србије са Пештерске висоравни који од 30–их година прошлог вијека живе као национална мањина у европском дијелу Турске, чувајући обичаје предака, тема је филма “Наши људи“ Светлане Милајнић, другог етнолошког филма који је бијељинска публика синоћ могла да погледа.

Смотра Етнолошког филма у Музеју Семберије реализује се захваљући сарадњи са Етнографским музејом из Београда који је организатор 26. међународног фестивала етнолошког филма.

Пројекције преосталих пет документарних филмова биће одржане у музеју сваке сриједе до краја децембра.