latinica  ћирилица
07/12/2017 |  11:07 | Аутор: РТРС

Српско коло на Унесковој листи нематеријалног насљеђа

Коло, традиционална српска народна игра, уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства, што представља велики успјех за српску културу, саопштено је из Министарства културе Србије.
Нови Сад: Српско коло за Гиниса - Фото: РТРС
Нови Сад: Српско коло за ГинисаФото: РТРС

Одлуку о упису кола донио је Међувладин комитет за очување нематеријалног културног насљеђа на свом 12. редовном засједању, које се одржава на острву Чеџу, у Јужној Кореји.

Упис кола на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа у великој мјери ће допринијети да овај дио културног насљеђа постане препознатљивији и видљивији у свијету.

Као први елемент из Србије, у новембру 2014. године, на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства уписана је породична слава, а у процедури усвајања за 2018. годину налази се приједлог за упис пјевања уз гусле.

ИЗ Министарства најављују да ће у наредном периоду бити убрзане активности на изради номинацијских досијеа, како би се што више елемената српског богатог културног насљеђа нашло на Унесковим листама и да би Србија била заступљена у истој мјери као њени сусједи.

Као веома распрострањена игра у актуелној играчкој пракси Србије, чије су најстарије верзије /моравац и кукуњеш/ забиљежене на територији централне Србије у другој половини 19. вијека, коло је елемент нематеријалног културног насљеђа изразито присутан у различитим сферама живота у Србији данас.

Изводи се на приватним и јавним окупљањима, породичним и колективним прославама, уз учешће свих чланова заједнице, без обзира на етничку, религијску и генерацијску припадност.

Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно насљеђе при Етнографском музеју у Београду, у сарадњи са предлагачима елемента - Катедром за етномузикологију Факултета музичке уметности, Ансамблом народних игара и песама "Коло" и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије.

Подршку су пружили бројни појединаци, локалне заједнице, институције, невладине организације, стручна удружења.

Извор: СРНА