latinica  ћирилица
07/12/2017 |  11:53 ⇒ 08/12/2017 | 10:35 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања: Изетбеговићев иступ показатељ недостатка политичке културе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је срамота за БиХ поступак бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића приликом званичне посјете чланова Предсједништва Београду.
Човић - Изетбеговић - Фото: ТАНЈУГ
Човић - ИзетбеговићФото: ТАНЈУГ

"То је ружна слика која је отишла у јавност. У припреми посјете, која је једна од најважнијих, требало је да дође до усаглашавања ставова, а не свако да зна нашу срамоту", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Посљедњи боравак чланова Предсједништва БиХ у Београду код предсједника Србије Александра Вучића још је једна брука БиХ и њене дипломатије, оцијенио је предсједник Демократског народног савеза Марко Павић.

"Није требало ићи у Београд са неусглашеним ставовима и боље да је та посјета била и касније, али да су ставови били усаглашени, да смо показали озбиљност и осјећај за добросусједске односе и да смо послали становништву БиХ поруку да могу бити мирни и да имамо одговорно руководство", изјавио је Павић Срни.

Он је додао да су овако чланови Предсједништва БиХ пружили праву слику о себи и о БиХ.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је поступак бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на конференцији за новинаре у Београду потпуно у складу са политком коју води, а која доводи до нарушавања односа и политичких напетости.

Стевандић је оцијенио да је Изетбеговић оптерећен "сарајевоцентричном" политиком, која је довела до нестабилности БиХ.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је Изетбеговић на конференцији за новинаре у Београду показао примитивизам и зато политика Српске треба да буде и даље крајње опрезна јер је тешко са таквим политичаром градити будућност. Ђокић је рекао да је овим непримјереним чином Изетбеговић потцијенио и домаћина и гостопримство предсједника Србије Александра Вучића.

Иступ бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на конференцији за новинаре у Београду једна је врста дипломатског преседана, имајући у виду да је предсједавајући Предсједништва Драган Човић био онај који званично иступа у име БиХ, оцијенио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Говедарица је рекао Срни да је Изетбеговић по ко зна који пут непријатно изненадио својим иступима, али да је то очигледно његов стил понашања.

У Предсједништву БиХ немогуће је заузети заједнички став и постићи јединствен политички приступ у манифестацији спољне политике, а тиме и односа са Србијом, оцијенио је предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Коментаришући иступ бошњачког члана Предсједништва БиХ, Чавић је навео да управо Изетбеговић из тог оквира искаче у континуитету.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је Срни да је Изетбеговићев иступ у Београду показатељ фрустрације и недостатка политичке културе.

Бореновић је оцијенио да је иступ Изетбеговића у току заједничке конференције за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем био недипломатски и непотребан.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је Срни да је интервенција бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на конференцији за новинаре у Београду била сувишна и да је непотребно одвукла пажњу са разговора који су били отворени и корисни.

"Направљен је солидан помак у скоро свим питањима између БиХ и Србије, степен међусобног разумијевања о питању разграничења је висок и Србија се потпуно конструктивно поставила према проблему трасе пута Београд-Сарајево", рекао је Црнадак.

Према његовим ријечима, да није било непланиране интервенције на конференцији за новинаре посјета би, вјероватно, била оцијењена веома успјешном, а овако је добила "једну врсту сјене".

Коментаришући јучерашњи Изетбеговићев иступ, делегат у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић је рекао да је крајње штетно за БиХ што чланови Предсједништва БиХ прије одласка у ову посјету "нису урадили оно што је била њихова надлежност".

"Ако већ нису имали утврђену платформу за разговоре, не знам што су тамо и ишли. Ако нису већ разговарали којом трасом ће се градити ауто-пут и ако нису разговарали о граници и другим питањима, не знам зашто праве трошкове и што иду и бламирају се у трећој земљи", рекао је Новић, додавши да је невјероватно да чланови Предсједништва БиХ одлазе у Београд и тамо се свађају међусобно.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак /ХДЗ/ изјавио је Срни да понашање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића не иде у прилог поправљању ионако лошег имиџа БиХ у сусједству и земљама ЕУ.

"Са таквим Изетбеговићевим понашањем БиХ не може да иде напријед. То се морало на сваки начин избјећи. Зашто се то десило - одговор би требало тражити код онога ко је то направио. То не рјешава нагомилане проблеме већ само ствара нове. Тако се не може напријед", рекао је Чолак Срни, додавши да је сваки други коментар сувишан.

Хрватски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Марио Караматић изјавио је Срни да је бошњачки члан Пресједништва БиХ Бакир Изетбеговић понашањем у Београду само потврдио континуитет своје политике - једно договори, а након тога изађе са потпуно другачијим ставовима.

Караматић сматра да је Изетбеговићево понашање дипломатски скандал с обзиром на то да постоје правила понашања која је је он дефинитивно прекршио.