latinica  ћирилица
07/12/2017 |  15:19 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Крцата Маракана чека Звездино европско прољеће!

Од 21.05 часова на стадиону Рајко Митић на програму је један од најважнијих мечева у новијој историји Црвене звезде.

Најтрофејнији српски клуб имаће прилику да побједом против Келна, у посљедњем колу групе Х Лиге Европе, обезбиједи пролаз у нокаут фазу неког европског такмичења послије тачно двије и по деценије.

Црвено-бијели су посљедњи пут дочекали европско прољеће 1992. године када су бранили титулу првака Европе, савладавши Панатинаикос голом Синише Михајловића, али то није било довољно за покушај одбране трофеја ЛШ.

Најближа истом циљу била је генерација клуба из сезоне 2005/2006 – када је на клупи био Валтер Зенга, а у шпицу играо Никола Жигић. Међутим, два поготка Кевина Гамеира у самом финишу сусрета у Стразбуру (2:2) била су довољна за нови шок тима са популарне Маракане.

Данас, изабраници Владана Милојевића су сјајним играма у изузетно тешкој групи, у којој се налазе још Арсенал и БАТЕ Борисов, дошли у ситуацију да судбину у потпуности држе у својим рукама пред посљедњих деведесет минута фудбала.

Српски вицешампион може даље и у случају ремија, само ако БАТЕ не слави на Емирејтсу против "Тобџија", али Милојевића не занима никакво калкулисање пред више од 50.000 навијача на домаћем терену.

"Не волим да калкулишем, ни у животу, ни у спорту. Не можемо се водити том логиком. Ово је утакмица коју ће сигурно да одлуче храброст и дисциплина. Ми смо спремни за овај меч. Притисак постоји, рекао сам играчима да треба да уживају и да су они довели Звезду овдје. Мислим да имамо снаге, нека дају све од себе, нека уживају и видјећемо на крају какав ће резултат бити. Шта год да се деси, они су за мене јунаци, довели су Звезду гдје јесу", јасан је био Милојевић, који не може да рачуна само на од раније повријеђеног Немању Радоњића, што је свакако велики хендикеп.

Звезда истовремено игра сјајно и у домаћем шампионату – послије 20. рунди Суперлиге заузима прво мјесто на табели са 53 бода, уз гол разлику 51:7 и само једним поразом, шест више од вјечитог ривала Партизана.

Потенцијални састав Црвене звезде:

4-2-3-1: Борјан – Родић, Савић, Ле Талек, Стојковић – Крстичић, Доналд – Пешић (Милић), Канга, Срнић – Боаћи

Карата за утакмицу деценије одавно нема, на највећем српском стадиону биће и нешто више од 4.000 навијача, али је тешко очекивати да ће се уопште и чути поред 48.000 звездаша.

Извор: Б92