latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:27 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Поново у Суду БиХ притисци на свједоке и нестају документи злочина тзв. Армије БиХ

Три свједока у процесу против 13 некадашњих припадника Армије и МУП-а РБиХ и Територијалне одбране у Коњицу осумњичених за злочин против човјечности над више десетина Срба у тој општини, тражили су због притисака да свједоче под заштитом, а једна од жртава силовања рекла је да јој путем посредника нуђен новац да би одустала од свједочења.
Ухапшени за злочине у Коњицу - Фото: РТРС
Ухапшени за злочине у КоњицуФото: РТРС

Притиске на свједоке, који су у посљедње вријеме ескалирали и озбиљно довели у питање исход суђења за ратне злочине, открио је тужилац у овом случају Станко Благић на рочишту за одређивање притвора за 13 осумњичених одржаном у Суду БиХ. Истакао је да му се свједокиња жалила да је на њу вршен притисак и да су покушали да је подмите да не би теретила силоватеља.

Притисак на свједоке индиректно је потврдио и Суд БиХ, који је у образложењу одлуке да за десет од 13 ухапшених буде одређен притвор, навео да се у овом случају само притвором може онемогућити контактирање осумњичених са саслушаним и потенцијалним свједоцима, а свједоцима да неометано дају изјаву у истражном поступку.

Нестао и дневник оптуженог у којем су описани ратни злочини над Србима

Из Тужилаштва БиХ нестао је оригинал дневника који је о ратним збивањима у Коњицу, прије свега кад је ријеч о ратним злочинима над Србима, писао Миралем Мацић, некадашњи припадник полиције и тзв. Армије БиХ у Коњицу" , потврдио је за "Новости", адвокат Душан Томић, који је својевремено заступао породице оштећених, а затим и самог Мацића, кад је првобитно изашао из затвора.

Томић подсјећа да је Мацић осуђен на 17 година затвора, јер је проглашен одговорним за убиство четворочлане породице Пунковић из Коњица.

"Дуго сам послије тог суђења разговарао са Мацићем, који ми је у једном тренутку рекао да се покајао. Рекао сам, ако је тако, напиши својом руком дневник и нека остане свједочанство о свему ономе што се догађало у Коњицу током рата и какви су злочини чињени, прије свега према недужним српским цивилима. Миралем је то и учинио, и то прецизно, јасно и са низ аргумената и детаља. И тај документ у виду дневника достављен је Тужилаштву БиХ", рекао је Томић.

Томић каже да је то практично свједочење, поред осталог, и о злочинима свих 13 осумњичених за злочине у Коњицу над Србима, којима је на захтјев Тужилаштва БиХ суд одредио притвор.

"Симптоматично је да је оригинал дневника нестао, а још у јануару 2012, кад је изненада у затвору Бусовача умро Мацић, тврдио сам и остајем при томе да је отрован, како не би и непосредно свједочио о злочину и злочинцима" наглашава  Томић.
Према његовим ријечима, Миралем Мацић је у свом дневнику навео и своју улогу и одговорност у тим злочинима.

Извор: Глас Српске