latinica  ћирилица
08/12/2017 |  21:49 | Аутор: РТРС

Амазон запошљава 120.000 робота

Амазон, осми највећи приватни послодавац на свијету, с годишњим растом броја запослених од 40 одсто, најавио је нови талас запошљавања.
Робот (Фото: Boston Dynamics/Screenshot) -
Робот (Фото: Boston Dynamics/Screenshot)

Тако планира да својој радној снази дода још 50.000 радника. Ових дана нашао се под оптужбама да уништава радна мјеста.

Амазонов раст има високу цијену и њу не плаћа само Амазон. Компанија коју од оснивања води Џеф Безос, контроверзни предузетник и визионар малопродаје који је преузимањем Вашингтон поста ушао и дубоко у територију трговања, одавно је препозната као терминатор међу конкурентима. Када Амазону неко засмета, велика је вјероватноћа да ће бити истиснут или прогутан, пише Спутњик.

Успркос свему, у свјетским размерама Амазон држи мали удио тржишта малопродаје. Компанија не може да истисне ни да прогута Алибабу, кинеску копију Амазона, чији је оснивач и шеф Џек Ма од почетка бизнис окренуо најширем тржишту, па продаје све (Амазон је, ко се још сјећа, започео као књижара), а полазиште му је Кина. Амазонова дионица ове године је у односу на прошлу порасла је за 57 одсто, вриједност Алибабине се удвостручила. Како то да су синдикати и "теоретичари рада" ових дана уперили прст према Амазону као "убици" радних мјеста? Проблем је у дефиницији "радног мјеста". 

Амазон ће и убудуће бити највећи и најбрже "растући" послодавац, али све већи број радних мјеста отвараће се искључиво роботима. Анализа коју је недавно објавио Кварц јасно показује да ће се број запослених људи у великој малопродаји (не само у Амазону, него и у његовим великим глобалним конкурентима), почевши с овом годином, годишње смањивати за отприлике један одсто. То се чини малом бројком, али ријеч је о 170.000 људских радних мјеста и о првом годишњем паду броја запослених (људи) од 2009. године.

Амазонов огроман раст потребе за радном снагом неће бити довољан да покрије губитак људских радних мјеста у индустрији.

Амазон је ове године у своју радну снагу укључио 55.000 робота и очекује се да ће се стопа раста њихове запослености драматично повећавати. Компанија је објавила да је на попису запослених на крају 2016. године имала 45.000 робота, али да је током прве половине ове године запослила још 35.000, а да ће до краја године њихов укупан број порасти за још 40.000, на укупно 120.000. То је повећање роботске радне снаге за 75.000 радних јединица у једној години. Роботи су иницијално висок трошак, али раде 24 сата на дан, не траже плату и не одлазе на одмор ни на боловања. 

Извор: Спутњик