latinica  ћирилица
12/12/2017 |  15:54 | Аутор: РТРС

Вишак килограма – ризик за многе болести

Сваки појединац може да промијени своје погрешне навике у исхрани што за посљедицу има унапређење физичког и менталног здравља односно достизање well being-a.
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

Вишак килограма људима углавном "убија" расположење јер немају жељени изглед, а многи заборављају да гојазност негативно утиче и на здравље. Дешава се да желимо да промијенимо лоше навике, али не знамо како да се одвикнемо ноћног завривања у фрижидер.

Према ријечима професор др Будимке Новаковић, дијетотерапеута са Медицинског факултета у Новом Саду, вишак килограма је утврђен здравствени ризик за појаву различитих болести, али може да буде негативно субјективно и социјално доживљен. Негативне процјене сопственог тјелесног изгледа може бити узрок нерасположења, а немогућност смањења тјелесне масе ствара зачарани круг сталног повећања тјелесне масе и све више нерасположења.

Дијетотерапеут као учитељ

Прекомјерна тјелесна маса и гојазност узрок су многобројних болести или могу погоршати стање већ постојећих болести: дијабетеса, високог крвног притиска, кардиоваскуларних и цереброваскуларних болести, неких локализација малигних болести, коштано-дегенеративних обољења, ментално условљених поремећаја исхране, гастроинтестиналних болести, различитих дисбиоза.

– Основе и принципи правилне исхране се уче, а учитељ треба да је дијетотерапеут. У актуелном времену када постоји огроман број углавном нетачних информација о исхрани тешко је изабрати прави нутритивни пут. Сваки појединац може да промијени своје погрешне навике у исхрани што за посљедицу има унапређење физичког и менталног здравља односно достизање well being–a наглашава др Будимка Новаковић.

Извор: Б92