latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

Ових пет масноћа би требало да користите у исхрани

Масноће су дуго биле на списку намирница које треба избјегавати, али су новија истраживања показала да многе од њих имају и те како повољно дејство по наше здравље.

Шта више, постоје оне намирнице које су толико добре, да би их, иако су богате масноћама, требало конзумирати чешће, кажу стручњаци. Ових пет извора масноће би требало уврстити у јеловник:

Сланина

Висококвалитетна сланина, која је добијена од органски узгојеног меса, пуна је колина, који се показао као савезник у борби против Алцхајмерове болести и неких других хроничних менталних болести. Уз то је добар извор различитих витамина Б комплекса, као и цинка. Ови нутријенти помажу у производњи серотонина који смањује анксиозност.

Путер

Нутриционистички гледано, путер или маслац много је здравији извор масноће него што људи мисле, а посебно ако долази од органског млијека. Овакве млијечне масноће садрже већу концентрацију витамина К2 који помаже тијелу да искористи калцијум на правилан начин.

Авокадо

Авокадо је храна богата олеинском киселином и влакнима која уравнотежују хормоне у организму и појачавају пробаву. Такође се сматра одличном храном за опоравак након вјежбања јер садржи калијум. Авокадо је, такође, пун бјеланчевина.

Жуманце

Прескочите омлет од беланаца и поједите жуманце. Ово је још једна занемарена, а масноћама богата храна, која је невјероватни извор витамина А, Б и селена.

Црна чоколада

Истраживања су показала да неке врсте чоколаде могу да заштите срце. Потребно је унијети 200 милиграма флавоноида да би се побољшала циркулација и унаприједило здравље срца. То може да се постигне са две кашичице какаа или 50 грама тамне чоколаде, која садржи најмање 70 до 80 одсто какаа.

Извор: Б92