latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:01 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Потрага за ванземаљцима (ВИДЕО)

Пројекат Breakthrough Listen данас је почео да тражи могуће знакове ванземаљске технологије на издуженом астероиду, првом тијелу за које се зна да је у Сунчев систем стигао из система неке друге звијезде.

У вези с овим објектом небично је више ствари међу којима се посебно истичу двије: прва је то што је сасвим сигурно стигао из међузвјезданог простора, а друга то што му је дужина чак 10 пута већа од ширине тако да личи на цигарету.

Иницијатива коју је подржао милијардер руског поријекла Јури Борисович Милнер, покушаће радиотелескопом, у четири појаса фреквенција од 1 до 12 ГХз, утврдити да ли с овог необичног тијела стижу радио сигнали.

Из овог пројекта су саопштили да су истраживачи који раде на превозу на велике удаљености већ раније утврдили да би облик игле или цигарете могао бити највјеројатнији за интергалактичке летјелице, јер он ствара минимално трење и оштећења која могу узроковати међузвјездани гасови и прашина.

Овај објекат је назван "Оумуамуа", што на хавајском значи "гласник из далека" и сигурно је стигао из међузвјезданог простора.

Први га је открио телескоп Pan-STARRS на Мауију, на Хавајима 19. новембра. У почетку је изгледао као комета, односно астероида каквих у Сунчевом сисстему има на хиљаде. Међутим, када су стручњаци прецизно израчунали његову путању, показало се да је она хиперболична, односно да није елиптична нити кружна какве су путање свих тијела која потичу из Сунчевог система. То је био сигуран доказ да је Оумуамуа дошао из међузвјезданог простора, односно из неке друге галаксије.

Након константног праћења његове путање телескопима широм свијета, показало се да је путовао милионима година прије него што је дошао у Сунчев систем.

Облик налик на свемирски брод

Детаљним посматрањем овог објекта показало се да је дуг око 400 метара, а широк само четрдесетак. Издужена тијела нису неуобичајена у Сунчевом систему; она се углавном састоје од два објекта повезана гравитацијом. Међутим, највећи раније забиљежен омјер био је 7 напрама 1. Осим тога, Оумуамуа се толико брзо окреће да би се очекивало да се распадне да је уистину састављен од два тијела - око своје осе окрене се у 7,3 часова.

Прије него што му је Међународна астрономска унија дала име, неки су астрономи предлагали да се назове Рама по ванземаљском свемирском броду из СФ романа Артура Кларка "Рандеву с Рамом" чија је унутрашњост имала издужен, цјеваст облик.

Наде и дилеме

У новом пројекту судјеловаће и Ендрју Сејмион, дирекотор СЕТИ (Институт за трагање за ванземаљском интелигенцијом) у Берклију који сматра да је појава међузвјезданог тијела јединствена прилика за истраживање.

Он је нагласио да је ово јединствена прилика да се тестирају способности пројекта Listen.

Међутим, већина научника сматра да је Гласник из далека природни објекат. Прије свега, посматрања показују да је он највјеројатније компактног, стјеновитог састава с високим удјелом метала. Његова црвенкаста боја указује да би на њему могло бити органских материја, уобичајених за комете. Оне су вјеројатно поцрвениле због дуготрајне изложености космичком зрачењу.

Ипак, и ентузијасти и скептици су јединствени у оцјени да је ово прилика која се не смије пропустити. А ако и не открију ванземаљске сигнале, научници би могли пронаћи неке друге занимљиве податке, на примјер о количинама воде на астероиду.

Извор: Агенције