latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:16 ⇒ 11:19 | Аутор: РТРС

Раст промета у трећем кварталу

Укупан десезонирани промет услужних дјелатности остварен у Републици Српској у трећем тромјесечју ове године већи је за два одсто у односу на друго тромјесечје, подаци су Завода за статистику Републике Српске.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Укупан календарски прилагођен промет услужних дјелатности у трећем овогодишњем тромјесечју већи је за 8,4 одсто у односу на претходно тромјесјечје.

Индекс промета услужних дјелатности у овом периоду остварио је номинални раст од 15,8 одсто у односу на прошлогодишњи просјек.

Највећи раст промета од 149 одсто регистрован је у сектору рачунарско програмирање, савјетовање и припадајуће дјелатности, те за 112,6 одсто у правним и дјелатностима савјетовања које се односи на управљање.

Највећи пад промета од 89,5 одсто забиљежен је у дјелатностима остале стручне, научне и техничке дјелатности, те за 66,7 одсто у сектору рекламе и пропаганде.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је да је раст промета у било ком облику ИТ сектора више од 100 одсто карактеристика не само за Српску, већ и за окружење.

Она је додала да је тај раст, када се посматрају земље у окружењу, скоро исти као и у Српској.

Стојадиновићева каже да је проценат раста услуга у сектору рачунарског програмирања вјероватно и већи од објављеног, уколико се узме у обзир да постоји и значајан број "слободних стријелаца" који се баве том облашћу.

Она оцјењује да значајан пад промета у сектору рекламе и пропаганде може одсликавати актуелну привредну слику, јер не постоје средства за промоцију производа.

Стојадиновићева истиче да тај сектор услужних дјелатности значајно повећава свој промет сваке четврте године у вријеме општих избора.

Извор: Срна