latinica  ћирилица
13/12/2017 |  15:27 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

У Обудовцу род и квалитет дувана, због суше, смањен за око 30 одсто (ВИДЕО)

Пољопривредна задруга „Обудовац“ код Шамца од коопераната у Посавини и Семберији откупила је 80 тона дувана. Род и квалитет дувана, због суше и недостатка система за наводњавање, код већине коопераната подбацили су за око 30 одсто.
Обудовац: Откуп дувана - Фото: РТРС
Обудовац: Откуп дуванаФото: РТРС

Станислав Јаковљевић из Обудовца предао је у задругу шест тона дувана треће класе. Ова година за производњу дувана била је прилично лоша, суша је знатно оштетила род, па тако и уложени труд, али и очекивани приход.

„Ја сам задовољан сам што се тиче рода, али нисам задовољан квалитетом. Видјећемо наредне године шта ћемо, треба добро размислити, да ли да ћемо повећати или смањити засаде", каже Јаковљевић.

Пољопривредна задруга „Обудовац“ откупила је од коопераната из Посавине и Семберије, 67 тона вирџиније и 13 тона берлеја. Због суше род је знатно лошијег квалитета, а највећа количина откупљеног дувана је треће класе.

"Била је велика суша, нису све површине наводњаване довољно, или није се на вријеме кренуло  с наводњавањем. Зато процјењујемо да је род због временских непогода смањен за око 30 одсто“, истакао је Максим Петровић директор задруге.

Откупна цијена дувана иста је као и прошле године - четири марке за прву, до двије марке за четврту класу по килограму сувог листа. Пољопривредници исплату могу да очекују у јануару.