latinica  ћирилица
13/12/2017 |  15:58 | Аутор: РТРС

Људи којима је теретана близу куће мршавији

Резултати недавне студије показали су да је велика вјероватноћа да ћете имати савршену линију ако живите поред теретане.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Студија која је обухватила 400 хиљада широм Британије имала је за циљ да утврди какав утицај на физички изглед особе има теретана која се налази ближе и даље од 500 метара од куће.

Резултати су показали да су они којима је теретана била на максимум пола километра од куће били мршавији и имали мање масноћа у тијелу.

Иначе, у Великој Британији 68 одсто мушкараца и 58 одсто жена има прекомјерну тјелесну тежину, а овај тренд ће се наставити у наредних пар година. Основни проблем је "сједелачки" начин живота, а само 45 одсто учесника студије једном мјесечно шета више од десет минута.

Тако се испоставило да су они који имају фитнес центар у близини куће склонији да заиста посјећују теретану и пружају пажњу свом здрављу. Њихов струк је у просјеку мањи за 1,22 цм, а имају и много мање масти у организму.

"Власти морају да озбиљно размисле о томе како да дизајнирају здравље у градовима који расту и тако побољшају здравље својих становника. Треба водити рачуна да фитнес центри буду приступачни, посебно када се налазе у крајевима у којима живе сиромашнији грађани", каже истраживач и професор Стивен Куминс.

Извор: Б92