latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:05 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Дерби у сјенци обрачуна хулигана

Посљедњи дуел Партизана и Црвене звезде опет је протекао у сјенци дивљања на трибинама, епицентар је био југ, а према незваничним информацијама, тукли су се навијачи Партизана међусобно.
Француски "Екип" (L'Équipe) о српском дербију (Фото: screenshot / lequipe.fr) -
Француски "Екип" (L'Équipe) о српском дербију (Фото: screenshot / lequipe.fr)

Иако је првобитно јављено да је дошло до сукоба навијачких група два београдска прволигаша, на фотографијама се види да су навијачи у црно-бијелим дуксевима кренули да се обрачунају са такође Партизановим навијачима.

Незванично, како пише Б92, неименована навијачка група покушала је да преузме контролу над навијачима на југу стадиона ЈНА, а супротстављену фракцију окупљењу око групе "Алкатраз" су неочекивано напали бакљама у тренутку када је публика посматрала огромну бакљаду "делија" на сјеверу.

Десетак минута је трајала жестока борба на трибини, али реакцијом полиције и Жандармерије хулигани су удаљени са стадиона.

На дербију је повријеђено двадесетак особа, неки су одмах пребачени у Хитну помоћ амбулантним колима, али нема животно угрожених.

У тучи на дербију учествовала четири Хрвата, нису тражили помоћ конзулата

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је данас да су, према добијеним информацијама надлежних служби Србије, четворица хрватских држављана учествовала у тучи навијача на утакмици Партизан - Црвена звезда.

Против њих није спроведен никакав полицијски поступак, наводи се у одговору службе за односе с јавношћу хрватског Министарства у одговору на упит агенције Хина о синоћњем инциденту.

У саопштењу се каже да "двојица хрватских држављана нису затражила лекарску помоћ, један је затражио те је у међувремену отпуштен из болнице, док се један хрватски држављанин налази на неурохирургији Војно-медицинске академије у Београду".

Ниједна од тих особа, наводи Хина, није затражила конзуларну помоћ Амбасаде Хрватске у Београду.

Инострани медији: Крвава битка у Београду

Свјетски медији у извјештајима из Београда са 156. вјечитог дербија апострофирали су сцене навијачког насиља и подсјетили да су проблеми на трибинама редовна појава још из времена распада некадашње Југославије.

Наслови попут "Крвава битка", "Ерупција насиља" и слично доминирају, прије свега, у британски медијима попут Сана и Дејли мејла, а Скај спорт акценат ставља на то да су навијачи насиљем покварили дешавања на терену.

Занимљиво, дерби је условно речено био хит и на друштвеним мрежама на Острву, поготово јер је некадашњи фудбалер Ливерпула Стен Колимор, сада стручни консултант за фудбал, меч посматрао уживо у Хумској и то са терена и окачио неколико снимака на Твитер.

Француски угледни лист Екип апострофира 17 повријеђених у међусобној тучи навијача Партизана (у међувремену број порастао на 20), а сајт Јаху пита да ли је дуел српских клубова дефинитивно најхаотичнији дерби на планети.

Медији у региону такође се баве нередима, али са блажим оцјенама, јер и сами имају сличне проблеме.

Хрватски портал Индекс у први план ставља фотографије голих хулигана док их полиција изводи са стадиона, а бх. Кликс наводи међусобни обрачун навијача црно-бијелих.

Извор: Агенције