latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Вулин: Не повлачити потезе који би угрозили мир

Министар одбране Србије Александар Вулин сматра да нико не би требало да повлачи потезе који би могли да угрозе стабилност и мир на простору бивше Југославије.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Коментаришући кривичне пријаве које је хрватска полиција поднијела против пет држављана Србије, некадашњих официра ЈНА, за ракетирање Банских двора у Загребу 1991. године, Вулин је рекао да је та прича одавно испричана.

Он је изразио наду да такви покушаји неће угрожавати живот свих оних који живе на простору бивше Југославије.

"Дало би се раправљати о томе ко је 1991. године био признат, а ко није и која држава је постојала, а која није и која армија је онда била легитимна, а која није. Као министар одбране не могу да улазим у то", рекао је Вулин.

Он каже да би било далеко упутније да се сазна ко је извршио злочине у "Олуји" и протјерао 250.000 држављана Хрватске српске националности, те да већ једном неко одговара за то.

Вулин истиче да је тешко говорити о правди и суздржати се и прихватити туђу муку када се узму у обзир закључци Хашког трибунала да су Хрвати чинили злочине над муслиманима, муслимани врло ријетко над Хрватима, док су Срби чинили злочине над свима, а нико није починио ниједан злочин над њима.

"Тешко је поверовати у ту истину и ићи напред. Али ми ћемо дати све од себе да идемо напред", поручио је Вулин.

Хрватска полиција подигла је кривичну пријаву против шест некадашњих официра ЈНА, од којих су петорица држављани Србије, а један Хрватске, због гранатирања Банских двора у октобру 1991. године.

Извор: СРНА