latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

Обустава поступка против Санадера у вези с продајом јефтине струје?

Жупанијски суд у Загребу ће у јануару одлучити о обустави поступка против бившег премијера Хрватске Иве Санадера и некадашњег власника предузећа "Диоки" Роберта Јежића за продају јефтине струје тој фирми.
Иво Санадер (фото: FAH) -
Иво Санадер (фото: FAH)

Таква одлука биће донесена, јер је умро бивши директор Хрватске електропривреде /ХЕП/ Иван Мравак, кога је Санадер наводно подстицао да да поменуте погодности "Диокију".

Санадеров адвокат Јадранка Слоковић најавила је уочи припремног рочишта у овом случају да ће тражити обуставу поступка, јер је Мравак у међувремену преминуо, а за оптужницу је, како се тврди, било кључно његово признање, преносе хрватски медији.

Одбрана Санадера тражи да се поступак врати оптужном вијећу које би требало да утврди да ли је оптужница утемељена, а судија Јасна Галешић би ту одлуку требало да објави 19. јануара 2018. године.

Иво Санадер је још 2012. године оптужен да је Мравка подстицао да Јежићевим фирмама исплати позајмицу од око два милиона евра и продаје струју испод тржишне цијене.

Када је 2012. године испитан у тој истрази, Санадер је одбацио сумње да је злоупотријебио положај и овлаштења као предсједник Владе Хрватске, а Мравак је признао ово дјело.

Јежић је прво порицао кривицу, а након тога постао главни свједок тужилаштва у случајевима "Ина-МОЛ" и "Хипо" у којима је бивши премијер Хрватске правоснажно осуђен на осам и по година затвора, али је пресуду укинуо Уставни суд.

Извор: СРНА