latinica  ћирилица
15/12/2017 |  09:12 ⇒ 11:31 | Аутор: РТРС

САД укинуле регулативу неутралности интернета

Америчка Федерална комисија за комуникације укинула је правила "неутралности интернета", уведена прије двије године за вријеме администрације бившег председника Барака Обаме, која су гарантовала једнак приступ интернету.
Рачунар - Фото: илустрација
РачунарФото: илустрација

Умјесто тога, прихваћена је политика која ће смањити регулативу већих интернет провајдера и дати им широка овлашћења да одлуче којим садржајима на интернету корисници могу да имају приступ.

Америчка Федерална комисија за комуникације је гласала са 3:2 за план који је подржавао предсједник комисије Аџит Паи, којег је на ту позицију поставио предсједник Доналд Трамп.

Паи се залагао за "лаку руку" у регулативи великих телекомуникационих компанија и окончање праксе коју је доживљавао као владин "микроменаџмент интернета", преноси Глас Америке.

Ова контроверзна промјена укида политику из 2015. за коју се залагао бивши предсједник Барак Обама.

Укидање правила неутралности интернета, које комплетан саобраћај на интернету третира као једнак, изазвало је више стотина јавних протеста и више од милион позива члановима Конгреса у којима су грађани изражавали противљење Паијевом плану.

Неке групе за заштиту потрошача обећале су да ће пред судовима оспорити нова правила.

Новим прописима се смањују рестрикције које су велике провајдере као што су Комкаст, Верајзон и АТ&Т спречавале да блокирају или наплаћују већу цеијну компанијама које им се не допадају и спречавале да 50 америчких држава спроводи сопствена правила у домену интернет садржаја.

Паи каже да ће се његовим планом окончати непотребна регулатива и већем броју Американаца пружити приступ интернету.

Великим интернет провајдерима се даје право да блокирају ривалске апликације, успоравају конкурентске услуге и нуди бржа интернет веза компанијама спремним да је плате.

"Прије 2015, прије него што су уведена та правила, имали смо слободни и отворени интернет", изјавио је Паи за Ен-Би-Си.

"То је будућност, баш као и тржишни, лаган приступ. Од тога имају користи и потрошачи и предузетници. Свако у интернет економији боље стоји са тржишним приступом", додао је Паи.

Извор: Танјуг