latinica  ћирилица
15/12/2017 |  09:22 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Федерални завод МИО-ПИО прекршио људска права

Захтјев Федералног завода за мировинско и инвалидско осигурање да српски пензионери увјерење о животу попуњавају латиницом и такозваним босанским језиком недопустив је јер безочно оспорава једном од конститутивних народа БиХ Уставом и законима загарантовану равноправност у употреби језика и писма, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.
Пензионери - Фото: архив
ПензионериФото: архив

- Тиме се на најгрубљи начин крше њихова људска права - нагласио је Савановић.

Он је изразио наду да је ријеч о поступку неодговорног и злонамјерног појединца, а не ставу институције ФБиХ.

Савановић је позвао Федерални завод МИО-ПИО да се јавно огласи о овом необјашњивом и неопростивом чину, те извини корисницима пензије из реда српског народа.

- Осим што представљају кршење Устава, овакви поступци појединаца или званичних институција буде и зле духове прошлости и уливају додатно неповјерење у миран живот једних поред других на овим просторима - напоменуо је Савановић.

У Федералном заводу МИО-ПИО од српских пензионера који су зарадили пензије у БиХ, а живе у другим земљама траже да увјерење/потврду о животу попуне латиницом и такозваним босанским језиком или им у супротном више неће слати пензије.

Према недавном писању београдске "Политике", Мирко Савић који живи у Београду, а пензију је зарадио у БиХ, до ове године није имао проблем док је потврду о животу на ћирилици слао Федералном заводу МИО-ПИО.

Он је, наводи лист, из Сарајева добио одговор да неће наставити да му шаљу пензију уколико увјерење не пошаље исписано на "босанском језику", латиницом и ијекавицом.

Савић је овај проблем ријешио тако што су му радници Фонда ПИО Србије дали латиничну потврду са интернет сајта Федералног завода МИО-ПИО, коју је попунио према траженом захтјеву из Сарајева.

У Фонду ПИО Србије навели су да инострани пензиони фондови траже од корисника пензије, који имају пребивалиште у другој држави, да им једном годишње достављају потврде о животу како би документовали да су живи.

Потврда може бити овјерена код нотара, али и бесплатно у свим организационим јединицама Фонда ПИО Србије, и то на језику земље у коју се потврда шаље.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да представници Срба у заједничким органима БиХ треба више да се боре и раде на отклањању неправде у вези са захтјевом Федералног завода за мировинско и инвалидско осигурање.

Извор: Срна