latinica  ћирилица
15/12/2017 |  10:46 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Нови пренос надлежности

Савјет министара БиХ задужио је Министарство транспорта и комуникација БиХ да до краја фебруара припреми и достави текст Нацрта закона о поштанским услугама БиХ, међутим од усвајања тог закона неће бити ништа с обзиром на то да у Републици Српској кажу да се ради о класичном преносу надлежности.
Поште РС (Фото: http://www.capital.ba) -
Поште РС (Фото: http://www.capital.ba)

Овај закон већ неколико пута након интервенција Министарства саобраћаја и веза РС скидан је са сједница Савјета министара БиХ јер нема подршку Српске, а на крају је остало нејасно ко је и због чега иницијатор усвајања тог закона.

- Уопште нема потребе за тим законом. И овај постојећи који имамо на нивоу БиХ је мртво слово на папиру и неки чланови уопште се не примјењују. Ми не знамо ни ко ради тај закон, с којим циљем и због чега, јер поштански оператери уопште нису били укључени у његову израду, што би било нормално на крају крајева - рекла је Јасминка Кривокућа, генерални директор "Пошта Српске".

Из Министарства саобраћаја и веза РС скренули су пажњу да се Нацртом закона, који је већ био пред министрима Савјета министара БиХ, врши пренос надлежности, између осталог, и када су у питању поштанска мрежа, инфраструктура, инспекцијски надзор, нове надлежности и организација регулатора, поштанске марке, статус оператора, рачуноводствени послови, фондови и неколико других питања.

- Будући да предложени Нацрт закона о поштанским услугама БиХ није у складу с уставним надлежностима, исти није прихватљив за Републику Српску и треба да буде повучен из даље процедуре - наводи се у допису који је ове седмице Министарство саобраћаја и веза РС послало Савјету министара БиХ.

Према незваничним информацијама, закон о поштанским услугама покушава се прогурати под захтјевима Европске уније, а у свом задужењу Савјет министара БиХ Министарству транспорта и комуникација БиХ скренуо је пажњу да се у изради тог закона води рачуна о препорукама ЕУ.

- Поштански саобраћај је искључиво у надлежности ентитета. Ми не знамо шта се тим законом жели постићи, нити шта ће се мијењати на крају крајева - истакла је Кривокућа.

Оно што је занимљиво јесте и да се Нацрт закона о поштанским услугама нашао на сједници Савјета министара БиХ и поред тога што је Уред за законодавство Савјета министара указао на Устав БиХ, као и на потребу да за тај закон треба прибавити мишљење ентитета.

- Предлагач закона неосновано игнорише важеће ентитетске законе и чињеницу да су они донесени у редовној процедури. Овакав приступ доводи у сумњу оправданост и циљ доношења закона на државном нивоу - наводе у Министарству саобраћаја и веза РС.

У Министарству транспорта и комуникација нисмо успјели добити одговор због чега се овај закон "гура" и поред тога што нема ентитетску подршку.

Извор: Независне новине