latinica  ћирилица
15/12/2017 |  12:37 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Споразум о сарадњи РУГИП-а и Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци потписали су данас споразум о научној, наставној и стручној сарадњи.
Споразум о сарадњи РУГИП-а и Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета - Фото: СРНА
Споразум о сарадњи РУГИП-а и Архитектонско-грађевинско-геодетског факултетаФото: СРНА

Споразум су потписали вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић и декан Факултета Бранкица Милојевић, а накнадно ће га потписати и вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

- Споразумом се дефинишу општи оквири, облици и видови научне, наставне и стручне сарадње, а предвиђено је да се најмање једном годишње утврђује програм њене реализације за текућу годину - рекла је Предраговићева новинарима.

Она је појаснила да је споразумом предвиђена размјена искустава и достигнућа у научном, стручном и наставном, образовном раду, заједничка организација и реализација научних и стручних истраживања, те заједнички рад на издавању монографија.

Предвиђено је организовање и учествовање на симпозијумима, те научним и стручним конференцијама и семинарима у земљи и иностранству, као и пружање помоћи научним и стручним радницима за потребе научно-истраживачког рада.

Предраговићева је додала да ће РУГИП и Факултет сарађивати на рјешавању конкретних стучних задатака, изради и праћењу реализације стратешких, програмско-планских и нормативних аката, у примјени теоретских сазнања у пракси и обуци кадрова, кориштењу инструмената, опреме, софтвера, података, геодетских подлога и разних геодетско-топографских материјала за потребе наставног процеса, те у организовању стручне праксе студената.

Споразум предвиђа и реализацију стручних посјета институцијама у земљи и иностранству у оквиру образовања и организацији заједничких стручних предавања.

Према њеним ријечима, РУГИП је и раније сарађивао са Архитектонско-грађевинско-геодетским факултетом, а најбољи студенти прве генерације на одсјеку геодезија добили су прилику да одраде приправнички стаж у овој Управи.

- Сличан споразум о сарадњи, у наредном периоду требао би да буде потписан и са Правним факултетом Универзитета у Бањалуци - додала је Предраговићева.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци Бранкица Милојевић навела је да је на овом факултету у протеклих десет година дипломе стекло 186 инжењера геодезије, те четири мастера.

- Ријеч је о висококвалитетним кадровима који су способни да обављају све послове из области геодезије. Дио њих је већ укључен у послове РУГИП-а, али сматрамо да има још простора због чега је неопходно изградити мост сарадње између ове двије институције - нагласила је Милојевићева.

Извор: СРНА