latinica  ћирилица
15/12/2017 |  14:13 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Кошарац: Колегијум од првог дана нема подршку СНСД-а

Предсједник Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Колегијум Представничког дома од првог дана нема подршку СНСД-а, који није ни учествовао у избору његове овакве структуре.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући најаве да ће они који су јутрос гласали против акциза, СДС, ДФ, СДП и Независни блок, тражити смјену чланова Колегијума Шефика Џаферовића и Борјане Кришто, Кошарац је казао да је то легитимно право предлагача.

Он је навео да СНСД сматра да и Младен Босић треба да буде смијењен са позиције члана Колегијума Представничког дома.

- Босић је увео модел у заједничким институцијама да се оспоравају ставови институција Републике Српске и то је чињено безброј пута, а најсвјежији примјер је декларација о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево и његово базично поступање у складу са интересима Федерације БиХ, одступање од ставова институција Српске, и ми немамо ништа против да се на дневном реду сљедеће сједнице Представничког дома нађу иницијативе за смјену сва три члана Колегијума - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да Клуб посланика СНСД-а још једном потврђује опредијељеност да Шефик Џаферовић, човјек који има сумњиву ратну прошлост, нема подршку да може да представља Представнички дом.

Кошарац каже да је видљиво да постоји једна нова структура СДС-а, Независни блок, ДФ и СДП, који желе да проблематизују и улогу предсједавајуће Представничког дома Борјане Кришто за кршење пословника, али да је чињеница да на ноћашњој сједници нема ко није кршио пословник.

- Ноћас смо имали ситуацију да један број посланика окупљених око ДФ-а, СДП-а и СДС-а, један те исти материјал читају више пута - додао је Кошарац.

Говорећи о усвојеном сету закона о акцизама, Кошарац је рекао да је ноћас у Представничком дому виђена манифестација политичке хистерије оних структура које су у Бриселу и другим моћним центрима пропагирали европски пут БиХ.

Он је навео да су лидери политичких странака потписали Реформску агенду из које је проистекао сет закона о акцизама.

- Мислим да се одређени политички субјекти, првенствено СДС, баве политикантством због тога што су се представили као власт у Бриселу, гдје треба имати удобност и комфор, а тамо гдје треба спроводити реформе показивали су лажно саосјећање са грађанима - истакао је Кошарац.

Нагласио да је чињеница да БиХ има потребу за финансијском интервенцијом одређених међународних финансијских институција, и то нико не крије, те да аранжман са ММФ-ом омогућава многе развојне пројекте.

Кошарац је додао да ће Република Српска добити 750 милиона КМ, који ће бити потрошени на изградњу и реконструкцију путева, што је велики бенефит.

Извор: Срна