latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:16 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Постхумно одликована 22 борца из Приједора и Новог Града

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је данас у Приједору постхумна одликовања породицама 22 борца Војске Републике Српске који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Приједор - постхумна одликовања - Фото: СРНА
Приједор - постхумна одликовањаФото: СРНА

Указом предсједника Републике Српске медаљом заслуга за народ одликовано је 16 бораца са подручја Приједора, те шест са подручја Новог Града.

"Ово је прилика да искажемо дужно поштовање и одамо почаст онима који су дали највриједније што човјек има, а то је људски живот, утемељен у Републику Српску", рекао је Каран новинарима.

Он је навео да су ове тренутке жељели да подијеле са њиховим породицама, чија је туга неизмјерна, али које морају бити поносне што су имале такве синове, мужеве, очеве, пријатеље.

"Вријеме је и прилика да, када потенцирајући слободарски, патриотски и отаџбински карактер онога за шта су се они борили, кажемо свима који желе да од овог слободарског, отаџбинског рата направе агресију, да неће успјети у томе и да ми нисмо агресори, већ да су у овом несрећном ратном сукобу сви били жртве", истакао је Каран.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да је додјела постхумних признања изузетно частан чин који буди дубока осјећања, али и тугу међу њиховим најмилијим члановима породица.

"Додјелом ових признања желимо да укажемо младим људима и будућим генерацијама да се са поносом сјећају свим погинулих наших бораца и сабораца", додао је Ђаковић.

Поступак постухумног одликовања погинулих бораца траје од 2012. године, на основу података које утврђују борачке организације и организације породица погинулих. Намјера предсједника Републике је да сви погинули борци Војске Републике Српске буду постхумно одликовани.

Извор: СРНА