latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:22 | Аутор: РТРС

Дрецун: Европа признала да је Косово "црна рупа"

Потписивање споразума Европске полицијске службе /Европол/ са Приштином показује да је самопроглашено Косово "црна рупа" у Европи, изјавио је предсједник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије.
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

Он је оцијенио да споразум приштинског Министарства унутрашњих послова са Европолом нема никакве везе са покушајима да самопроглашено Косово уђе у Интерпол, већ је потврда да тамо влада криминал и да је велика присутност џихадиста, екстремиста и терориста радикалног ислама.

Дрецун у изјави за "Спутњик" каже да ово у Приштини сада користе као успјех, јер стагнирају на свим пољима, а у ствари је ријеч о нечему сасвим другом.

"Овим Европол само показује да је /самопроглашено/ Косово 'црна рупа' у Европи, да је идеално за деловање организованог криминала и да Европол тамо мора да буде присутан, управо да би пратио организовани криминал и међународни тероризам", рекао је Дрецун.

Он подсјећа на то да су Европол и Интерпол двије сасвим различите и одвојене организације, и да због тога нема основа да Приштина повезује овај споразум са Европолом, који још није ни потписан, већ само најављен, као корак ближе пријему у Интерпол.

Европол је на јучерашњем састанку Управног одбора донио одлуку да самопроглашено Косово "треба да буде на листи приоритета" земаља чланица ове организације, као и да ће са Приштином закључити радни споразум, али се не наводи када би то требало да се деси.

Самопроглашено Косово активно лобира за учлањење у Интерпол и Европол, са којима сада сарађује преко Унмика, представника ЕУ и Еулекса.

Извор: СРНА