latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:25 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Ђајић: Едукација особља - најважнија карика у даљем развоју

Континуирана едукација медицинског особља, успостављање професионалних, институционалних и личних контаката са сродним институцијама и колегама широм свијета, једна је од најважнијих карика у даљем развоју Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, рекао је вршилац дужности генералног директора овог клиничког центра Владо Ђајић.
др Владо Ђајић, директор УКЦ РС - Фото: РТРС
др Владо Ђајић, директор УКЦ РСФото: РТРС

Ђајић је поводом предавања које је одржао специјалиста дјечије хирургије и урологије Владимир Којовић о теми савремених трендова у гениталној хирургији, новинарима у Бањалуци рекао да је с тим у вези и остварена сарадња са овим еминентним стручњаком.

Којовић је појаснио да генитална хирургија у Србији спада у сам свјетски врх и по броју и по врстама операција које се са успјехом раде, те да ће у наредном периоду оперативно збрињавати пацијенте УКЦ и едуковати љекаре.

Помоћник генералног директора за медицинске послове у УКЦ-у Слободан Хајдер рекао је да је ова сарадња велики помак за УКЦ због саме специфичности оперативних захвата које урогенитална реконструктивна хирургија подразумијева,

Хајдер, који је и специјалиста уролог, нагласио је да је част сарађивати са стручњаком овог ранга.

Којовић се већ 17 година бави урогениталном реконструктивном хирургијом. Запослен је у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић", а на Медицинском факултету Универзитета у Београду ради као асистент на Катедри за хирургију са анестезијом.

Стручно се усавршавао у клиникама у Великој Британији, Италији, Португалији, САД и Шведској.

Којовић је био члан оперативног тима Војномедицинске академије у Београду, који је први пут уградио вјештачки уринарни сфинктер код мушкарца.

То је метода која представља најсавременији вид лијечења неконтролисаног мокрења послије хируршких захвата на простати, због тумора мокраћне бешике, повреда мокраћне цијеви, али и послије зрачне терапије и неких неуролошких поремећаја у функцији мокраћне бешике.

Извор: СРНА