latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:37 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Прва конференција женског предузетништва у Српској (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана "Прва конференција женског предузетништва у Републици Српској". Конференција је окупила више од 240 учесница из Српске, Федерације, Србије, Црне Горе и Словеније.
Женско предузетништво - Фото: РТРС
Женско предузетништвоФото: РТРС

Имала је идеју, вољу и храброст; Милена Врховац прије двије деценије закорачила у предузетништво, радећи на развоју и модернизацији дрвне индустрије. Данас има 20 запослених, а у наредној години планира да запосли још људи. 

"Извозимо на европско тржиште 62 одсто моје производње и није захтјевно. Предузеће "Бор" је увело ИСО стандард и све стандарде",рекла је Милена Врховац, директор дрвне индустрије "Бор".

 Предузећа попут Милениног чине 26 одсто укупног броја регистрованих привредних друштава у Српској. Захваљујући оваквим примјерима, у женском предузетништву забиљежен раст БДП-а од 3,5 одсто у прошлој години. У сектор малих и средњих предузећа, Српска је у посљедњих шест година инвестирала око 640 милиона марака.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске је навео да је око 88 милиона марака  пласирано посредством министарства и да ће се трудити да ту политику директног подстицаја раде и у 2018.години.

 Статистика каже да су жене најчешће заступљене у услужним дјелатностима. То, међутим, није вјерна слика, јер много је примјера гдје су жене на руководећим позицијама, одакле знатно доприносе пословним резултатима. 

Драгица Ристић, директор Привредне коморе Републике Српске је рекла да је Привредна комора годинама уназад препознала потребу институционалног деловања окупљања жена, а све с циљем оснаживања жена предузетница, промоције, едукације, повезивање са потенцијалним партнерима на другим тржиштима. 

Конференција има подршку и ЕБРД-а, која је програмом суфинансирања подржала више од 900 пројеката. Ипак, само десет одсто односило се на фирме којима управљају жене.