latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:42 | Аутор: РТРС

Институт за нестале: Нема информација о гробницама ни адекватне опреме

Институт за нестале особе Босне и Херцеговине у овој години ексхумирао је 305 комплетних и 10 некомплетних посмртних остатака жртава протеклог рата.

Према тренутним подацима, у БиХ се трага за њих још 7.075, а круцијални проблем у процесу тражења несталих особа представља недостатак релевантних информација о локацијама масовних и појединачних гробница, али и дотрајала опрема којом располаже овај институт.

Од почетка процеса тражења несталих особа у БиХ до данас укупно је пронађено 25.500 посмртних остатака.

Од тога је 23.500 идентификовано, док преостале 2.000 чека на идентификацију и они се налазе у 12 објеката у којима се чувају неидентификовани посмртни остаци.

У 2017. години завршен је процес утврђивања чињеничног стања, односно прегледа тијела у 12 мртвачница у Тузли, Бањој Луци, Санском Мосту, Оџаку, Високом, Травнику, Невесињу, Мостару, Горажду, Источном Сарајеву, Модричи и Српцу.

Поново су покренуте активности да чланови породица несталих особа који су своје најмилије идентификовали тзв. "класичном методом" изнова дају узорке.

Наиме, постоји одређен број Н.Н. тијела у мртвачницама за која се претпоставља да се догодила грешка приликом споменуте врсте идентификације.

Недостатак информација о масовним гробницама

Предсједавајући колегија директора Института за нестале особе БиХ Марко Јуришић каже да недостатак релевантних информација о локацијама гробница тренутно представља један од највећих проблема.

"Прошло је пуно времена откако су учињени злочини, многи су свједоци умрли. Остали су нестанци који су везани за најтеже облике ратних злочина. Извршитељи и налогодавци шуте, наше институције власти које у свом дјелокругу рада имају и трагање за информацијама и локацијама гробница, због овакве сложености уређења БиХ нису довољно ефикасне да институту прибаве релевантне информације", нагласио је Јуришић.

Иначе, Институт за нестале особе БиХ је потребно финансијски, материјално и кадровски ојачати, а надлежни за ове активности засада немају слуха.

У односу на резултате које је постигао, Јуришић однос надлежних власти према овом институту оцјењује катастрофалним.

"БиХ тражи три и по пута више несталих особа него све остале земље у регији, а опремљеност нашег института је десет пута лошија. Ту мислим на опремљеност истражитеља који раде на терену, затим специјализоване сонде и остале апарате, као и возни парк. Све ово показује однос наших власти према овом процесу", нагласио је Јуришић.

Извор; Кликс