latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:46 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Сајам меда у Шамцу окупио 74 излагача (ВИДЕО)

У Шамцу је отворен девети Сајам меда, прехрамбених и традиционалних производа, који је окупио 74 излагача из Републике Српске и Федерације БиХ.
Сајам меда - Фото: РТРС
Сајам медаФото: РТРС


Овим сајмом жели се промовисати пољопривреда, занатство и мала привреда Посавине, у оквиру јединствене туристичке понуде Републике Српске.

Традицију бављења пчеларством, производњом меда и препарата на бази пчелињих производа и љековитог биља дугу 50 година, породица Лучић је из Жепча пренијела у Шамац. Хоби и љубав према пчелама претворили су у породични бизнис.

 "Код мене искључиво пчелињи и биљни производи, значи од пчела све: мед, полен, прополис, матична млијеч, чак идуће године уводимо и пчелињи отров", каже пчелар из Шамца, Милош Лучић.

Излагачи у овој манифестацији виде прилику за промоцију властитих производа и размјену искустава у области пчеларства и производње здраве хране, а због до сада највећег броја излагача, домаћини су сајам организовали на двије локације.

Ђорђе Милићевић,  начелник општине Шамац наводи да се ове године на дупло већем простору  одржава сајам, дакле поред унутрашњег дијела има и  сајамски дио вани што  говори да девет година од тога се прави велики искорак у том дијелу.

"Почели смо као сајам меда сад смо се прошилрили више на неку прехрану, мање произвођаче хране, домаћу производњу и удружења која се баве представљањем наших традиционалних производа и обичајне праксе", истакла је Јасна Маринковић, директорка Туристичке организације Шамац

Сајам траје два дана, за посјетиоце је отворен од 10 до 19 часова. У оквиру манифестације биће одржана и два стручна предавања из области пчеларства и здраве хране.