latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:14 ⇒ 16:23 | Аутор: РТРС

Побратимиле се двије најстарије општине из Сарајева и Београда

Начелник Општине Стари Град Сарајево Ибрахим Хаџибајрић и предсједник Градске општине Стари град Београд Марко Бастаћ потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи двије најстарије градске општине.
Побратимиле се двије најстарије општине из Сарајева и Београда - Фото: klix.ba
Побратимиле се двије најстарије општине из Сарајева и БеоградаФото: klix.ba

За Општину Стари Град ово је 24. Споразум о братимљењу са општћинама и градовима из регије и шире. Оба начелника приликом потписивања споразума истакла су намјеру за развој међусобне сарадње, нарочито на плану туризма, културе, спорта и економије.

Начелник Хаџибајрић је истакао да Европска унија у посљедњих 15 година инсистира на регионалној сарадњи и сарадњи на локалном нивоу, али да се то међу државама бивше Југославије избјегава.

Предсједник Градске општине Стари град Београд Марко Бастаћ изнио је и конкретне приједлоге који ће покренути сарадњу и даље јачање пријатељских односа двије општине.

"Једна од првих ствари које ћемо урадити је повезивање људи у Сарајеву и Београду. То се, прије свега, односи на размјену ђака и студената двије општине. Оно што је некада постојало, а сада више не постоји, то су Башчаршијске ноћи у Београду и Скадарлијске ноћи у Сарајеву и то ћемо поново оживјети и покренути," казао је Бастаћ.

Братимљење ове двије општине договорено је прије два мјесеца када су предсједник Бастаћ и његови сарадници посјетили Општину Стари Град Сарајево.

Данашњем братимљењу општина из Београда и Сарајева присуствовао је и представник Амбасаде БиХ у Србији Зоран Перковић.

Извор: Кликс