latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:29 | Аутор: РТРС

Постоје људи који не осјећају бол, научници схватили зашто

Једна Италијанка, њене двије кћерке и њено троје унучића потпуно су неосјетљиви на бол.
Кољено (фото:  Thinkstock) -
Кољено (фото: Thinkstock)

Не осјећају температуру, никакву врсту бола, па чак ни онда када дође до прелома костију. Тим научника из Велике Британије мисли да је открио разлог такве нелогичности.

Проучавајучи гене чланова ове необичне породице, али и мишеве, истраживачи мисле да су успјели да лоцирају ген одговоран за њихову неосјетљивост. Резултати овог истраживања могли би да помогну у третирању хроничног бола.

"Генетска анализа породице са Марсилијевим синдромом, ријетким и можда јединственим наслијеђеним неосјетљивим фенотипом, показала је ген ЗФХX2 као критичан за перцепцију бола", написао је аутор студије објављене у часопису Браин.

Синдром је добио име по овој необичној породици. Њени чланови пристали су да учествују у веома ригорозном испитивању које обухвата ново истраживање. На њима су спровођени тестови који би за нормалне људе представљали праву тортуру.

Истраживачи су успјели да открију мутацију на гену ЗФХX2. Овај ген задужен је за слање надражаја од сензорног органа до мозга, тј. ДНК језик преводи у језик протеина.

Током претходних истраживања направљени су мишеви без ЗФХX2 гена и прилично су били чудни – били су хиперактивнији, али су и показивали знаке депресије.

У овој студији, мишеви са измијењеним геном ЗФХX2 имали су потешкоће да осјете топло и хладно, што је заправо био доказ да мутирани ген узрокује непостојање осјећања бола код чланова ове породице.

Истраживачи такође истичу да је битно разумјети да мишеви са мутираним геном нису показали идентичне симптоме као људи и да је генетика одговорна за бол много сложенија од самог гена.

Други људи који су имали прелом костију без осјећаја бола имали су мутацију на другом гену, названом СЦН11А. Још много је тога о осјећају бола непознато, додаје се у анализи.

Али разумијевање мутација попут ових могло би једног дана да унаприједи начин третирања бола, тј. биће лакше одредити терапије против болова.

Извор: Б92