latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:43 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Хрватску свештеник воли скупоцјене "мерцедесе", али највише воли усташе

Католички свештеник из славонског села Ивановац Андрија Врбанић вози "мерцедес" и ужива у луксузу, али нарочито воли усташку иконографију, коју пропагира на свом "Фејсбук" профилу.

Након што се сукобио са паством због луксузног живота у сиромашном селу, објелодањене су његове објаве на "Фејсбуку" које су пуне усташких "доскочица".

Прегледом дон Андријиног "Фејсбук" профила може се видјети како он воли своју мушку пјевачку групу "Баје", али посебна осјећања гаји према усташама.

"У принципу или У начелу? Ја мислим да је увијек У на челу", пише дон Андрија.

Он у великом броју објава промовише познати усташки поздрав "За дом спремни!", за шта користи чак и фотографије беба.

Дон Андрија не заборавља ни 10. април, дан када је 1941. године створена фашистичка Независна Држава Хрватска, у којој је извршен геноцид над стотинама хиљада Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

Како наводе хрватски портали, дон Андрија је само један у низу припадника клера који отворено на друштвеним мрежама или током обраћања пастви пропагира усташке "вриједности".

Дон Андрија је постао познат широј јавности након жалби вјерника да се бахато проводи, док је највећи дио мјештана врло сиромашан.

На питање новинара зашто се одлучио да купи најновији тип "мерцедеса" у овим временима, дон Андрија је лаконски одговорио: "Зар га не бисте и ви купили да можете?".

Извор: Срна