latinica  ћирилица
16/12/2017 |  08:58 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Хармоникаши из Угљевика одушевили публику у Београду (ВИДЕО)

Оркестар хармоника Основне школе "Алекса Шантић" из Угљевика одржао је велики солистички концерт у Сава центру у Београду, гдје је одушевио готово двије хиљаде људи.
Хармоникаши из Бијељине и Угљевика побједници на фестивалу у Грацу - Фото: СРНА
Хармоникаши из Бијељине и Угљевика побједници на фестивалу у ГрацуФото: СРНА

За вишеструко награђиване хармоникаше из Угљевика био је ово први велики солистички концерт у Београду. Публика у Сава центру уживала је у богатом и разноврсном програму.

Оркестар хармоника представио се београдској публици програмом у коме су се нашли сплетови српских кола, народних пјесама, македонских пјесама, севдалинке, као и обраде великих хитова домаће и стране забавне музике. Овај јединствени оркестар настао је прије двадесетак година и од тада ниже бројне успјехе.

Вођа оркестра Славко Николић подсјетио је да су кренули од школске секције. 

- Наступили смо на Олимпијади, били смо у Златној дворани у Оману. Свирали смо и у Јекатеринбургу. Малтене, сву Европу смо обишли, три пута смо били у Америци, те у Канади. Имали смо више концерата широм свијета, али овај концерт нам је први пут у затвореном простору - навео је Николић.

Чланови овог изузетног ансамбла имају између 8 и 18 година, а ријеч је о садашњим и бившим ученицима Основне школе "Алекса Шантић" из Угљевика. Неки свирају 10 година, други тек неколико мјесеци - али на сцени заједно стварају музичку чаролију.

- Све је специјално кад смо ми у питању. Ми смо оркестар који није типичан, ради се о 35 хармоника које свирају заједно и издвајамо се по разноразним сплетовима српске народне музике и традиционалне музике - каже Саво Мирковић, члан оркестра.

Његов колега Радиша Петковић истакао је да воли да свира на хармоници, и додаје да су одржали бројне концерте и много путовали.

Као и свуда гдје су наступали, ови млади музичари и у Београду су освојили срца гледалаца и били награђени громким аплаузом. Примјер овог изузетног ансамбла показује да за оне који раде срцем и с много љубави – ниједан циљ није недостижан.

Оркестар хармоника у петак, 22. децембра, има концерт у новосадском Спенсу.

Оркестар хармоника из Угљевика има 35 чланова, међу којима је 12 дјевојчица, узраста од првог основне до четвртог разреда средње школе.