latinica  ћирилица
16/12/2017 |  10:37 ⇒ 10:47 | Аутор: РТРС

Пантоне: Ултравиолет - боја идуће године!

Институт Пантоне сваке године бира боју која ће најбоље приказати дух времена наступајуће године и оно чему људи теже.
Институт "Пантоне" објавио боју за идућу годину -
Институт "Пантоне" објавио боју за идућу годину

То не буде увијек боја која је у тренду, мада увијек прожима све области дизајна и приказује одраз глобалног расположења потрошача. Пресудна карактеристика на основу које се бира боја године је симболика те боје.

Одлазећу годину обиљежио је зелени шампион "Гринери", а коначно је објављена и топ боја за 2018. годину.

Пантоне је објавио да ће то бити ултравиолет (183838), односно нијанса љубичасте боје.

Управо је то боја коју ћемо кроз 2018. гледати у трговинама, нашим ормарима, на улицама...

Ријеч је о интензивном и сјајном пурпурном тону који према Пантонеу упућује на оригиналност, проницљивост и визионарско размишљање те који нас упућује на будућност.

"Живимо у времену које захтијева иновативност и машту. Креативна инспирација је уско повезана са Пантоне 1803838 ултравиолет нијансом, љубичастој на бази плаве, која подиже наше свјесно стање и потенцијал на виши ниво. Од истраживања нових технологија и веће галаксије, до умјетничке експресије и духовне рефлекције, интуитивна ултраљубичаста ће освијетлити пут ка ономе што тек слиједи", рекла је Леатрис Ајзман, главни уредник Пантоне Института.

То је боја која је била права муза за многе умјетнике попут Џимија Хендрикса, а подсјећа на тајновитост, ноћ, медитацију и мир.

А како поручују из Пантонеа, ова дубока нијанса љубичасте изабрана је јер евоцира оригиналност, генијалност и визионарско размишљање.

Извор: Агенције