latinica  ћирилица
16/12/2017 |  13:21 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Подршка локалним заједницама за сарадњу са дијаспором

Замјеник министра за избјеглице и људска права БиХ Предраг Јовић рекао је данас у Бијељини да је ресорно министарство предвидјело подршку локалним заједницама за јачање њихових капацитета за сарадњу са исељеништвом.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Јовић је на округлом столу "Сарадња за будућност-изазови и могућности за развој регије", истакао да је Министарство за избјеглице и људска права БиХ закључило меморандум о сарадњи у области исељеништва са градоначелницима и начелницима 28 градова и општина у БиХ, а поптисници мемораднума су и представници града Бијељина и општине Лопаре.

- Ове активности ће допринијети бољем умрежавању дијаспоре и ефикаснијој комуникацији за укључивање потенцијала дијаспоре у локалне развојне планове, преносу знања у локалне заједнице и инвестирања дијаспоре - рекао је Јовић.

Он је закључио да је организација овог пословно-инвестиционог скупа добар примјер заједничког представљања инвестиционих и туристичких потенцијала Семберије и Мајевице са циљем унапређења пословног амбијента и могућности да се привуку нови инвеститори и реализују заједнички пројекти у партнертству са дијаспором.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио је учесницима и присутним привредницима и истакао да би заједничка сарадња могла бити од велике користи.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је та мајевичка општина 2010. године почела сарадњу са дијаспором.

- Наишли смо на пружену руку од људи из нашег краја који живе у дијаспори, који су се као неформална група људи удружили и основали Удружење "Мајевичани" са којим имамо одличну сарадњу - навео је Савић у свом обраћању на скупу привредника.

Он је напоменуо да су на подручју општине Лопаре, у сарадњи са дијаспором, отворене фирме које запошљавају људе и захваљујући којима се развија перспектива за даљу сарадњу.

- Када бисмо искористили потенцијал Републике Српске и БиХ који се налази у дијаспори, не би нам требали други страни инвеститори - каже Савић.

Он је посебно истакао да се однос са дијаспором мора побољшати, дати јој на значају, али и са своје стране помоћи дијаспори. Савић је додао да, с друге стране, дијаспора може помоћи како би се одрживи развој општина у Семберији и Мајевици подигао на виши ниво.

Он каже да је у општини Лопаре у ту сврху установљена манифестација "Дани дијаспоре" која има привредни и културни карактер.

Координатор пројекта "Дијаспора за развој" Самир Имамовић рекао је да овај пројекат представља заједнички пројекат Владе Швајцарске и Министарства за људска права и избјеглице у БиХ у партнертсву са УНДП БиХ и Међународном организацијом за миграције у БиХ.

- Пројекат ће допринијети побољшању социо-економских прилика и перспектива за жене и мушкарце, за све људе у БиХ као и за унапређење квалитета њиховог живота, а све то кроз снажнију сарадњу са дијаспором - рекао је Имамовић.

Извор: Срна