latinica  ћирилица
16/12/2017 |  15:49 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Рјабков: Постоји ризик од ескалације

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков упозорио је данас на ризик од ескалације тензија након што је Вашингтон пооштрио свој став према разговорима о нуклеарној кризи са Сјеверном Корејом.
Сергеј Рјабков (Фото:Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Сергеј Рјабков (Фото:Sputnik/ Valeriy Melnikov)

- Тужно је то што се ови снажни захтјеви поново појављују у америчком ставу и изазивају додатан притисак на Пјонгјанг. Вријеме је да се престане са трком у пријетњама, притисцима, уцјени и постављањју предуслова и да се пређе на реалну потрагу за политичким рјешењем - рекао је Рјабков.

Према његовим ријечима, Пјонгјанг и Вашингтон постављају предуслове за разговоре и постоји ризик од неконтролисане ескалације.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон јуче је пред Савјетом безбједности УН одступио од раније понуде за безусловне разговоре за окончање спора са Пјонгјангом.

Амерички предсједник Доналд Трамп пожалио се јуче да "Русија не помаже" у извршењу притиска на Сјеверну Кореју како би обуставила свој нуклеарни програм.

Рјабков је истакао да се након сједнице Савјета безбједности УН и говора вишерангираних представника западних држава стиче утисак да је логика притиска доминантна у њиховом приступу.

Он је упозорио да је тренутна ситуација веома опасна.

Извор: Срна