latinica  ћирилица
16/12/2017 |  17:51 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Приједорска Топлана производи електричну енергију користећи дрво (ВИДЕО)

Приједорска Топлана једино је постројење у БиХ које производи електричну енергију користећи дрво.
Топлана Приједор - Фото: РТРС
Топлана ПриједорФото: РТРС

У раду је од новембра прошле године, а његова вриједност је око милион евра. Производња електричне енргије била је неопходна, да би се створили додатни приходи, а пројекат био исплатив.

Иако се физички налази у истом објекту, као и нова приједорска Топлана, ријеч је о одвојеном постројењу које производи електричну енергију.

Немања Родић, радник у погону за производњу електричне енергије каже да је постројење у раду од новембра прошле године. На годишњем нивоу ради до осам хиљада сати и произведе до два гигават сата електричне енергије - казао је Родић.

Поред електричне, ово постројење током цијеле године, истовремено производи и топлотну енергију која се дистрибуира за потребе гријања града, док се електрична енергија продаје Електропривреди Требиње. На годишњем нивоу приходи од продаје струје су око 400 хиљада КМ.

Зоран Кнежевић, директор Топлане Приједор истиче да ако се узме да је око 350 хиљада марака потрошња електричне енргије за потребе гријања града, за рад опреме и електромоторног погона у котловничком постројењу и на нивоу подстаница широм града, можемо рећи да се приходи и трошкови међусобно преклапају.

У плану је изградња још једног погона, истог капацитета за производњу електричне енргије. Због вриједности инвестиције, још није реализована.

Кнежевић наводи да су проширења предвиђена у објекту.

- Постоји већ физички простор резервисан за додавање још једног оваквог постројења истог типа. Нисконапонска расклопна опрема, трансформаторска станица, систем за допрему горива, сушење и припрему горива већ је припремљен и направљен  за два оваква постројења - рекао је Кнежевић.

Ова инвестиција зависи од финансијских могућности приједорске Топлане, када ће бити реализована није познато. Међутим једно је сигурно, милионска инвестиција показала је своју исплативост - досадашњи приходи од продаје струје, олакшали су плаћање редовних обавеза, али и допринијели ликвидности овог предузећа.