latinica  ћирилица
20/12/2017 |  11:04 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Наставља се експериментални пројекат лијечења водом Губера

У сребреничком Дому здравља идуће године биће настављен експериментални пројекат лијечења пацијената љековитом водом Губера са изворишта изнад ове варошице, започет 2016. године.
Љековита вода Губер са изворишта изнад Сребренице - Фото: СРНА
Љековита вода Губер са изворишта изнад СребреницеФото: СРНА

Средства за рад медицинског тима који ће реализовати овај пројекат и лијечити пацијенте кориштењем ове љековите воде обезбиједила је локална заједница.

Према ријечима Радомира Павловића, једног од љекара који спроводе ово лијечење, стручни медицински тим обављаће прегледе и одређивати терапију водом Губера оним пацијентима за чије лијечење се смије и може користити та вода, а те услуге ће бити пружане сваке суботе.

Циљ је да се оживи овакав начин лијечења, те коришћење љековите воде у медицинске сврхе и на овај начин организује све до оживљавања рада Бање Губер.

Павловић је рекао да је у току пилот-пројекта утврђено да лијечење одређених обољења овом водом даје добре резултате, те да се квалитет воде није промијенио од престанка рада бање и стручне примјене те воде у лијечењу прије 15 година.

"Вода Губер јача ћелије организма, побољшава му отпорност и штити од многих болести које настају усљед опадања имунитета", објаснио је Павловић.

Он је истакао да постоји интерес пацијената из БиХ и Србије за лијечење овом љековитом водом.

Према његовим ријечима, циљ овог пројекта јесте да се, осим лијечења обољелих од одређених врста болести, промовишу њена употреба и љековитост у лијечењу уз стручни надзор и праћење промјена здравственог стања пацијената редовним лабораторијскиом анализама њихових здравствених параметара.

Љекари Алмир Пашагић и Радомир Павловић реализовали су пилот-пројекат лијечења овом водом 2016. године и утврдили да су код 200 пацијената обухваћених овим лијечењем резултати били видљиви, а здравствено стање пацијената се побољшало, док су потпуно излијечени неки пацијенти који су имали проблеме са анемичношћу, неким кожним и синусним обољењима.

За идућу годину најављена је промоција резултата рада овог медицинског тима и лијечења водом Губера.

Извор: СРНА