latinica  ћирилица
30/12/2017 |  16:04 | Аутор: РТРС

Зелени чај: Напитак уз који мршавите и спречавате рак

Зелени чај долази из Кине, гдје га познају још од давнина. Народна медицина вјеровала је да зелени чај лијечи скоро све болести, од главобоље, зубобоље па до психичких обољења. Данас је доказано љековито дјеловање зеленог чаја па га препоручују пити што више.
Зелени чај - Фото: flickr.com
Зелени чајФото: flickr.com

Шољица зеленог чаја садржи око 50-100 мг кофеина и 300-400 мг полифенола, који су заслужни за антиоксидативни учинак чаја. Зелени чај, осим што подстиче мршављење, утиче на детоксикацијске процесе у танком цријеву, јетри, плућима.

Помаже у превенцији карцинома плућа и гастроинтестиналног тракта.

Већина нутрициониста се слаже како предности зеленог чаја не би требало умањивати разним другим аромама или шећерима. Ако чај садржи шећере, онда може садржати више калорија, што неће допринијети топљењу масноћа. Као и било која друга намирница, зелени чај има рок трајања - што је свјежији већа је дјелотворност.

Тајна зеленог чаја

У зеленом чају има преко 300 састојака и управо њихова комбинација даје ефикасне резултате за здравље. Зелени чај је богат полифенолима, посебно ЕГЦГ-ом, који је снажан антиоксиданс. Садржи и кофеин, који стимулише пробаву. Количина кофеина је мања него у кафи, што је добро јер се чај може пити више пута дневно без да се унесе превише кофеина.

Између осталог, чај служи и за:

- јачање срца и система крвних судова,

- смањивање лошег (ЛДЛ) холестерола,

- убрзавање метаболизма,

- регулисање нивоа шећера у крви,

- дјелује добро на тен, смањује присутност акни,

- давање осјећаја ситости без сувишних калорија.

Зелени чај такође успорава напредак рака, а може дјеловати и превентивно.

Појачава когнитивне способности и способности учења па се сматра "заштитником мозга".

Извор: Независне