latinica  ћирилица
01/01/2018 |  16:12 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Новогодишњи спуст кајацима брзацима Дрине и Ћехотине

Чланови Рафтинг центра "Тара-рафт" из Фоче пету годину у низу су у Нову годину запловили кајацима низ брзаке Дрине и Ћехотине.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Спасиоци кајакаши на дивљим водама Мирко Давидовић и Недељко Марић новогодишњи спуст почели су у јутарњим часовима на Дрини, а у послијеподневним часовима наставили су на Ћехотини.

"Дрина је веома хладна, много већа и хладнија од Ћехотине. Било је много хладно, али узбудљиво и весело, амбијент је нестваран. Вода је увијек магична, поготово у ово доба године, када задовољство добија нови ниво и онај ко је често на води може то да разумије", објашњава Давидовић мотиве и смисао новогодишњег спуста.

Мада је било планирано да, као и ранијих година, спуст почне на Тари, због огромне воде и великог ризика, од тога се одустало, па је старт помјерен низводно од мјеста гдје ова ријека примајући Пиву мијења назив у Дрину.

"Дан прије обишли смо приступне тачке и видјели да су услови изузетно тешки, тако да је ризик који би тај спуст носио много већи него задовољство, па смо овај пут Тару заобишли", рекао је Давидовић.

Прве три године, новогодишњи спуст изведен је гуменим рафтинг чамцима, а посљедње двије кајацима да би се подигла свијест о потреби присуства спасилаца кајакаша у обављању рафтинг дјелатности.

У Рафтинг центру "Тара-рафт" у прошлој сезони су за спасавање на водама ангажовали пет страних кајакаша, и то из Чилеа, САД и Шведске. Мирко и Недељко су, за сада, једини спасиоци кајакаши на дивљим водама у БиХ који посједују међународну лиценцу.

"Доста пажње смо посветили унапређењу кајакаштва на Тари и Дрини и све ово је усмјерено ка његовој популаризацији. У нашем кампу сваку рафтинг вожњу обавезно прате спасиоци у кајацима", напомиње Давидовић.

У "Тара-рафту" кажу да им је новогодишња жеља да сви који воле ријеке много више пажње обрате на безбједност на води, али и да се према том благу природе опходе са великим поштовањем.

Новогодишњи спуст кајацима завршиће сутра на ледом окованој Сутјесци, за коју кажу да је најпогоднија и најузбудљивија ријека за ову врсту екстремног спортА.

Извор: СРНА