latinica  ћирилица
05/01/2018 |  08:48 | Аутор: РТРС

Занимљиве чињеница о читању књига

Многи млади, на жалост, сматрају да је читање књига хоби интровертних, слабих и асоцијалних људи. Међутим, они су у великој заблуди, јер нечитањем лишавају себе не само задовољства које свака књига може да пружи, него и разних позитивних ефеката читања. Наука је снажним чињеницама поткријепила тврдње да читање књига доноси многе користи, прије свега када су у питању емоционални и интелектуални капацитети мозга.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

1. Ко редовно чита књиге, свакога дана научи нешто ново

Можете изгубити посао, имовину, новац, чак и тјелесно здравље, али знање вам нико не може одузети. Читање књига не само да нам помаже да одржимо постојећу разину знања, већ га и проширује. Читањем непрестано снабдјевамо наш мозак новим информацијама, а никада се не зна када ће нам оне затребати у животу. Што више знања имамо, спремнији смо одговорити на разне изазове са којима се у животу суочавамо.

2. Читањем проширујемо рјечник

Што више књига читате, више нових ријечи ће се наћи у вашем свакодневном рјечнику. Шири вокабулар и способност лијепог говора јача ваше самопоуздање. Поред тога, добро дефинисан говор и правилно изговарање ријечи могу бити од велике помоћи у свакој професији. Начитани људи, добри говорници који могу да причају о разним темама, високо су цијењени у пословном свијету и брзо напредују у каријери.

3. Читање вас чини бољом особом

У једном истраживању Универзитета Еморy из 2013. године, упоређиван је рад мозга двије скупине људи. Једни су прије експеримента читали неку књигу, док људи из друге скупине нису. Скенирањем мозга стручњаци су утврдили да је читање књига пробудило осјећаје бриге и емпатије према другима, што се није догодило код испитаника који нису читали. Осим тога, тим њујоршких психолога дошао је до закључка да читање књижевних фантазија буди способност детекције и разумијевања емоција других људи.

4. Читање је заразно

Родитељи који желе подстаћи своју дјецу да заволе читање, могу то учинити тако што ће свакодневно код куће читати наглас. Научно је доказано да ће дјеца школског узраста којима су родитељи гласно читали књиге, имати веће шансе да развију склоност ка читању. Дакле, драги родитељи, читајте својим малишанима приче за лаку ноћ, то је најбољи начин да и они заволе књиге.

5. За оштрији ум

Не само да читањем постајемо паметнији, већ наш ум постаје бриткији и бистрији. Једна америчка неуролошка студија доказала је да је читање књига важно у животу сваког човјека, од његовог дјетињства до позних година. Људи који током читавог живота редовно читају, имају развијеније менталне способности и боље памћење у свим животним раздобљима.

Према једној научној студији из 2009. године, свега 6 минута читања занимљивог штива смањује разину стреса за невјероватних 68%.

6. Читање побољшава меморију

Док читамо књигу упознајемо мноштво нових ликова, њихов карактер, амбиције, заправо читав њихов свијет. Све те информације мозак скупља и чува. Свако ново сазнање које мозак складишти у својој меморији подстиче развој нових и јача већ постојеће мождане синапсе, што изравно утјече на јачање наше меморије, особито краткорочног памћења.

7. Читање јача концентрацију

У модерном свијету, током једног петоминутног раздобља просјечна особа ће подијелити своју позорност на пословне задатке, читање пристигле електронске поште, на разговоре са пријатељима и пословним сурадницима преко chat-a i skype-a, на провјеравање свог мобитела... Све ово утјече на значајно смањење наше продуктивности.

Док читамо занимљиву књигу, фокусирани смо искључиво на причу, док све око нас као да не постоји. Довољно је да читате 15-20 минута прије но што отпочнете своје радне задатке и већ првог дана бићете потпуно изненађени колико је боља ваша концентрација.

8. Читање као превенција Алцхајмерове болести

Једно недавно исцрпно истраживање америчких научника недвосмислено је показало да старији људи који окупирају мозак активностима попут шаха, рјешавања загонетки или читања књига, имају два и пол пута мање шансе да оболе од Алцхајмера-а у односу на људе који троше своје вријеме на мање стимулативне активности. Иако то не значи да ћете читањем сигурно спријечити појаву болести, утврђено је да постоји снажна веза између читања књига и превенције Алцхајмера

9. Књиге ублажавају симптоме депресије

Чак 76% учесника у једном истраживању у Великој Британији изјавило је да читање побољшава квалитету њиховог живота и помаже им да се осјећају добро. Они који редовно читају су задовољнији својим животом, сретнији су и имају више самопоштовања. Читање нам може олакшати прихватање реалности. Потиче нас да истражујемо непознато и развијамо идеје које могу довести до позитивних промјена у животу.

10. Читање опушта и смањује разину стреса

Добар роман или интересантна стручња књига изврстан су начин за опуштање и ослобађање од стреса. Без обзира колико проблема имате на послу, у особним односима или у било којем другом подручју свакодневног живота, на све заборављате када се удубите у читање добре књижевне приче. Према једној научној студији из 2009. године, свега 6 минута читања занимљивог штива смањује разину стреса за невјероватних 68%.

11. Читање развија аналитичко мишљење

Да ли сте икад прочитали неки трилер роман и успјели да сами ријешите мистерију прије завршетка књиге? То је могуће једино ако сте узели у обзир све чињенице и околности из књиге инаправили детаљну анализу. Ако је тако, онда сте успјели да читањем повећате аналитичке вјештине, што ће вам сигурно бити од користи и у даљем развоју каријере. Било да сте одвјетник, трговац, лијечник..., сваки посао се обавља боље уз добру анализу.