latinica  ћирилица
06/01/2018 |  08:40 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Лијечи срце и кожу, побољшава варење...

Уколико трагате за ефикасним природним лијеком за варење, срчане проблеме, косу, кожу или мршављење, обавезно додајте вашој исхрани ланено уље.
Зачини (Фото: Thinkstock) -
Зачини (Фото: Thinkstock)

Лан је једна од најстаријих биљака на свеијту. Некада се користио за израду тканина, а данас је познат као лијек за скоро цијели организам.

Лан је природни извор есенцијалних масних киселина, аминокиселина, влакана и многих нутријената. Сјеменке лана садрже минерале као што су калцијум, селен, гвожђе, натријум, магнезијум и калијум. Такође су богате витаминима Б, Ц и Е.

Уље од сјеменки лана можете да користите као додатак исхрани, рецимо уз салате, или узимате по једну кашичицу свако јутро.

Важно је да користите само термички необрађено уље, јер излагањем високој температури губи љековита својства. Ово уље врло брзо ужегне, па је препоручљиво да се потроши у року од шест недјеља након отварања.

Ланено уље стабилизује шећер у крви, помаже код губитка вишка килограма, дјелује превентивно на појаву можданог удара, стабилизује ћелије рака дојке, јајника и простате. Такође утиче превентивно на настанак атеросклерозе и зауставља болове у зглобовима и артритис.

Уколико имате упалу бешике или проблеме с настанком жучног камена, ланено уље може да вам помогне. Лан дјелује на комплетан дигестивни тракт и метаболизам, и појачава имунитет.

Жене које имају болне менструације или пате од депресије, требало би редовно да конзумирају лан, а коса, кожа и нокти изгледају здравије уз конзумирање ланеног уља.

Ипак, важно је напоменути да особе с оштећеном слузокожом цријева или перисталтиком морају да припазе с употребом ланеног уља, које у овим случајевима може да има лаксативно дејство.

Извор: Агенције