latinica  ћирилица
07/01/2018 |  08:39 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Како се тачно губе мишићи и како успорити тај процес?

Тијело се годинама развија, а када достигне свој врхунац, креће силазном путањом. За ваше мишиће то значи губитак 3-5 одсто тонуса сваке деценије, а према појединим истраживањима, овај процес пропадања почиње већ у 25. години.
Тијело - Фото: flickr.com
ТијелоФото: flickr.com

Наравно, квалитетном исхраном пуном протеина и редовним вјежбањем могуће је успорити овај процес и у потпуности га преокренути у млађем животном добу, али није могуће избјећи га у познијем добу.

Вјежбе попут дизања тегова покрећу метаболички процес неопходан за раст мишића, али ако физичку активност не прати правилна исхрана, мишићи ће остати једнаки или ће почети да се троше.

Чак и ако не вјежбате, ваше тијело мора свакодневно да добије одговарајућу количину протеина. Често се препоручује 0,8 грама по килограму тјелесне тежине, док се за активне спортисте и бодибилдере тај број пење на 2,5 грама.

Ако се још питате шта то значи, ево одговора: најкраћи пут до губљења мишићне масе јесте недовољан унос протеина у организам, а мање престанак тренирања.

Намирнице најбогатије протеинима су риба, бијело месо, јаја, млијеко и млијечни производи, махунарке (нарочито пасуљ), соја, лиснато поврће, орашасти плодови и мање масни комади говедине.

Извор: Агенције