latinica  ћирилица
07/01/2018 |  13:27 | Аутор: РТРС

За субвенције привредницима око три милиона КМ

У овогодишњем буџету града Бањалука за субвенције привредницима планирано је око 3.000.000 КМ, речено је у градском Одјељењу за привреду.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Начелник бањалучког Одјељења за привреду Раденко Комљеновић истакао је да ће средства бити реализована посредством овог одјељења, Одјељења за локални економски развој, Градске развојне агенције и Центра за развој пољопривреде и села.

Комљеновић је напоменуо да је град с циљем да подстакне привредну активност смањио комуналне таксе за истицање пословног имена за привредна друштва из области индустрије и грађевинарства, као и за самосталне предузетнике који први пут покрећу дјелатност.

Он је додао да су самостални предузетници који први пут покрећу дјелатност ослобођени плаћања таксе за регистрацију, те да им је пружена могућност продуженог радног времена.

Комљеновић каже да су уведене и олакшице при плаћању накнаде за уређење грађевинског земљишта и ренте, као и за готовинско плаћање, да се интензивно ради на уређењу и проширењу пословних зона, додјељују пословне просторе за старт-ап предузећа, као и подстицаје привредницима и пољопривредницима.

Рекао је да је увидом у Регистар предузетника закључно са 31. децембром прошле године на подручју града Бањалука регистровано 4.485 самосталних предузетника.

"На основу претежне дјелатности, може се утврдити, да је око хиљаду самосталних предузетника регистровало дјелатност у области занатства", напоменуо је Комљеновић.

Комљеновић је истакао да је у децембру, као и претходних година, забиљежен већи број одјављених самосталних предузетника у односу на број пријављених.

Према његовим ријечима, у прошлој години регистровано је 569 самосталних предузетника, а за 510 самосталних предузетника утврђен је престанак обављања дјелатности.

Комљеновић је рекао да трошкови регистрације предузетничке дјелатности уколико предузетник први пут региструје дјелатност износе двије КМ /административна такса/, а уколико је већ имао предузетничку дјелатност и поново се региструје трошкови су 32 КМ, колико кошта и одјава дјелатности.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, у Бањалуци је закључно са 30. новембром 2017. године било регистровано 9.835 правних лица, а 7.899 самосталних предузетника.

Извор:СРНА