latinica  ћирилица
07/01/2018 |  14:50 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

Неприхватљива тзв. војска Косова и укидање суда за ОВК

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је за Београд потпуно неприхватљиво формирање такозване војске Косова, као и то да се Специјални суд за ОВК на било који начин умањи, одложи, а посебно укине.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Напомињући да Београд искључиво признаје представнике међународне заједнице, Унмик, Кфор и Еулекс, од њих очекује да воде рачуна о безбједности сваког ко живи на Косову и Метохији.

Током посјете на Божић припадницима Војске Србије на административној линији у бази "Језерска махала" у Копненој зони безбједности Вулин је навео да Србија не прихвата да може да постоји било каква оружана сила на Косову и Метохији осим Кфора, као и да злочини припадника ОВК не буду кажњени.

Он је истакао да Србија брине о безбједности сваког грађанина, у складу са Резолуцијом 1244 УН, саопштено је из Министарства одбране Србије.

На питање о могућим угрожавањима безбједности на Косову и Метохији током божићних празника, Вулин је рекао да провјеравају такве информације, које се добију од респектабилне стране као што је КФОР, и чини се све да се било какво евентуално насиље или било шта што може угрожавати безбједност на сваки начин препозна и спријечи.

"Политичке трзавице које се осећају међу Албанцима у Приштини и њихов очигледан страх од формирања Специјалног суда јесте фактор дестабилизације на простору Косова и Метохије, али то је нешто на шта, на првом месту треба да реагују представници међународне заједнице", истакао је Вулин.

Вулин је навео да је сигурна и стабилна Војска Србије, каква данас постоји, гарант мира на овим просторима и шире.

"Ми данас мислимо и на оне који нису са нама, и на оне Србе који су у енклавама и на наше сународнике без обзира где они живе и како живе. Испуњавамо своју улогу и обавезу да о њима бринемо", казао је Вулин.

Он је истакао да ће Војска Србије наставити да чува Копнену зону безбједности, мир и сигурност сваког свог грађанина, никад не водећи рачуна о вјерској или националној припадности, већ увијек само о закону и уставу и будућности дјеце.

Вулин је подсјетио да је Војска Србије чувар српске државе, традиције и мира, те нагласио да без снажне и успјешне војске нема снажне и успјешне државе.

"Зато данас када се радујемо миру и када се својим породицама проводимо овај велики и важан празник, хоћу да сви знате да мира, сигурности и стабилности нема у земљи у којој нема снажне војске и снажних безбедносних структура. Нема помоћи, инвестиција и нема развоја уколико немате сигурност, стабилност и мир", истакао је он.

Он је истакао да ће припадници Војске Србије сачувати и очувати мир као што су га чували и свих ових година увијек сигурни да ће бити достојни својих предака и памћења.

Извор: СРНА