latinica  ћирилица
08/01/2018 |  10:27 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Република Српска је неупитна

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да је Српска настала на политичкој вољи народа, те да су њен опстанак и будућност гарантовани Дејтонским мировним споразумом, који је настао на компромису два ентитета и три народа, а признат је од великих сила и сусједних држава.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Одбацујемо сваки покушај укидања Републике Српске, умањивање њених надлежности, оспоравање њеног имена и дана оснивања, јер су то историјске, политичке и правне чињенице", истакао је Чубриловић у ауторском тексту за Еуроблиц.

Она је нагласио да су дејтонска рјешења гарант државотворне улоге Републике Српске у оквиру БиХ, те да је промјена тих рјешења могућа само уз консензус два ентитета и три народа.

Чубриловић је додао да Република Српска подржава европске интеграције БиХ са равноправном улогом Српске у механизму координације, при чему Народна скупштина има важну улогу.

"Изградња и функционисање Српске захтијева виши ниво одговорности, сарадње и уважавања њених органа и институција и изабраних представника народа, на основу устава и закона. Гарант њеног напретка и опстанка је и несметан рад Народне скупштине", констатовао је Чубриловић.

Он је оцијенио да остваривање политичког и националног јединства захтијева одговорније понашање свих политичких странака и њихових лидера, који имају право на политичке разлике, али имају обавезу да никада не угрозе јединство и стабилност Републике.

"Наш основни циљ је развој и очување Републике Српске, а да бисмо то остварили неопходне су нам усаглашене политичке одлуке, мјере и активности", истакао је Чубриловић.

Он је поручио да су вршиоци власти на свим нивоима и носиоци привредних активности, посебно у јавном сектору, дужни да ефикасније раде у корист народа.

Предсједник Народне скупштине је указао да политички сукоби између носилаца власти на републичком нивоу и представника на нивоу БиХ отежава функционисање Српске, те да је недопустиво да то стање и даље траје.

"Само разумом и конструктивном политиком, јединством и функционисањем органа и институција можемо очувати и развијати Републику Српску. На то нас обавезују бројне људске жртве узидане у темеље Српске", поручио је Чубриловић.

Он је навео да је посебан интерес очување историјских, културних и традиционалних вриједности српског и других народа, у циљу остваривања суживота, међунационалне и вјерске толеранције и међусобног поштовања.

"Дужни смо развијати односе и сарадњу са нашим народом у Србији, али и у Брчко дистрикту и Федерацији БиХ", навео је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине честитао је 9. јануар - Дан Републике свим грађанима Српске.

Извор: СРНА