latinica  ћирилица
08/01/2018 |  12:51 | Аутор: РТРС

Русија не излази из СТО

Русија не разматра могућност изласка из Свјетске трговинске организације због захтјева Европске уније који се односи на свињетину, наводи Министарство за економски развој Русије.

Европска унија тражи да добије право на обуставу концесије од 1,39 милијарди евра годишње, што је, према ЕУ, трошак увоза живих свиња и других свињских производа из ЕУ у Русију за 2013. годину, односно прије увођења руских ветеринарских забрана за ове производе.

Представници Русије изразили су своје неслагање са ставом ЕУ и овај захтјев ће разматрати арбитража. Први замјеник предсједавајућег економског одбора Савјета Русије Сергеј Калашњиков изјавио је раније да би Русија могла да изађе из СТО уколико се испуне захтјеви ЕУ за свињетину.

Министарство за економски развој објашњава да се у захтјеву ЕУ не говори ни о каквим казненим санкцијама или компензацији за губитке које је претрпеи тужитељ. Тужитељ може да добије право да суспендује своје концесије. То значи да тужитељ добија право на неизвршење својих обавеза према оптуженом према споразуму СТО.

Министарство сматра да је неоснован овај захтјев ЕУ у вези са чињеницом да Русија наводно није испунила одлуку ОРС-а. "Руска Федерација је у потпуности донијела своје ветеринарске забране и ограничења у складу са одлукама ОРС-а од 5. децембра 2017. године. Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор дозволила је увоз живих свиња и других необрађених свињских производа из ЕУ у Русију, са изузетком административних територија одређених чланица ЕУ у којима су забиљежене епидемије афричке свињске куге", саопштило је Министарство.

Федерална служба такође је дозволила увоз термички обрађених производа из ЕУ, под условом да се испуне захтјеви које је поставио Међународни биро за епизоотије. У складу са праксом и процедурама СТО, Русија ће учествовати у арбитражи за процјену адекватности захтјева ЕУ и покреће арбитражни поступак у циљу утврђивања чињенице да је Русија испунила све тачке одлуке ОРС-а, наводи се у саопштењу.

Лист Политико је прошле недјеље објавио да због ограничења увоза свињетина Европска унија намјерава да од Русије тражи 1,39 милијарди евра годишње, а СТО је већ упутила захтјев Брисела арбитражном суду. Лист истиче да је захтјевана компензација једнака укупној вриједности извоза свињског меса из ЕУ у Русију 2013. године. Планирано је да се казна сваке године увећава за 15 одсто.

Извор: Спутњик