latinica  ћирилица
08/01/2018 |  13:18 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Бошњачки званичници: Неприхватљиво једнострано обиљежавање 9. јануара (ВИДЕО)

Бошњачки представници у власти Републици Српској, који су 5. јануара предали апелацију за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске, истакли су данас да је неприхватљиво једнострано обиљежавање 9. јануара, имајући у виду пресуду Уставног суда БиХ те став Венецијанске комисије.
Рамиз Салкић - Фото: РТРС
Рамиз СалкићФото: РТРС

Док се Српска спрема за празник, Бошњаци поново покушавају да га оспоре. Делегати Вијећа народа Српске упутили су апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Дана Републике.

Девет делегата Вијећа народа Српске - седам Бошњака и два Хрвата, апелацијом траже од Уставног суда БиХ да оспори 9. јануар. Позивају власт Српске на јавну дискусију о заједничком датуму за обиљежавање Дана Републике. У томе их подржавају посланици Коалиције Домовина.

"Ако се истраје на томе да се 9. јануар обиљежава као Дан Републике, тражићемо да се усвоји ранија иницијатива да се тај датум почне обиљежавати као дан сјећања на све жртве злочина почињених на простору овог ентитета. Неприхватљиво је једнострано обиљежавање 9. јануара као Дана Републике имајући у виду одлуку Уставног суда БиХ", рекао је Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске.

Само наивни могу да вјерују да се воља једног народа, исказана историјском тежњом за слободом и стварањем Републике може поништити једном административном мјером, поручује предсједник Милорад Додик. Уставни суд је, истиче, политички, у којем се одлуке доносе прегласавањем три странца и два Бошњака.

"Ми не вјерујемо одлукама Уставног суда. То је политички суд припремљен да би пресуђивао Републици Српској. То је више нека њихова дневна игра која у суштини не може задржати нити онемогућити прославу Дана Републике Српске 9. јануар“", рекао је Додик.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске, истиче да је 9. јануар празник Републике, дан кад се родила и њен родни лист.

"Народ је рекао шта мисли о томе изласком на референдум, али и кроз разне друге манифестације и активности“, додала је Цвијановић.

И кад год Бошњаци нешто буду оспоравали, Српска ће имати одговор на то, каже српски члан Предсједништва Младен Иванић. Подсјећа да је Република донијела Закон који је на снази.

"Овог тренутка чињеница да они оспоравају закон, значи и да прихватају да је закон важећи. Волио бих да га онда и поштују. То значи да уважавају да је 9. јануар, док год Закон постоји, празник“, истиче Иванић.

Право на мишљење има свако, каже предсједник Парламента Недељко Чубриловић. То, међутим, неће одвратити Српску да свој дан обиљежи достојанствено.

"Република Српска је изгубила много живота својих најбољих синова. Мислим да нико нема право да то оспорава било којим правним или било којим другим путем“, нагласио је Чубриловић.

На Дан Републике, пробошњачке невладине организације најављују скупове. -Вијеће конгреса бошњачких интелектуалаца у Сарајеву и у Сребреници Ћамил Дураковић, који тврди да није ријеч о провокацији.

"Све је усмјерено против Републике Српске, Дана Републике Српске и српског народа. Мислим да ни Србима ни Бошњацима не требају скупови који иритирају и једне и друге и који су усмерени једни против других“, каже Младен Грујичић, начелник Сребренице.

Без обзира на политичке разлике у Српској, чињеница је да су српске странке окупљене око идеје која се зове Република Српска и то, поручили су, неће престати.