latinica  ћирилица
08/01/2018 |  15:48 | Аутор: РТРС

Међународна заједница да реагује због напада на српску имовину на КиМ

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оцијенила је да инциденти попут крађе стоке и паљења љетине Срба на Косову и Метохији захтијевају одлучну реакцију прије свих међународне заједнице.
Косово и Метохија (илустрација) -
Косово и Метохија (илустрација)

"Напади на имовину увијек су у функцији стварања атмосфере неспокојства и страха", наводи се у саопштењу из Канцеларије и додаје да је посљедњи случај паљења сијена српских повратника у околини Клине најотворенија пријетња свима онима који би и помислили да се врате на своја предратна имања.

Из Канцеларије наводе да ће посредством општинских привремених органа настојати да обештете своје сународнике, јер, како истичу, напад на имовину јесте напад на егзистенцију, будући да се српске повратничке породице претежно баве пољопривредом.

Истовремено је упућен апел албанским политичким чиниоцима на Косову и Метохији да јасније осуђују нападе и провокације против Срба, њихове имовине и светиња.

"Напад на имовину породице Вулић у селу Рудице не може се посматрати издвојено од антисрпске хистерије која је за Божић захватила неке екстремне појединце и организације у нашој јужној покрајини", закључује се у саопштењу.

Извор: Срна