latinica  ћирилица
08/01/2018 |  16:14 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Тузла: Владика Фотије служио литургију поводом другог дана Божића

Другог дана православног Божића, у катедралном храму Успења пресвете Богородице у Тузли, свету архијерејску литургију служио је епископ зворничко-тузлански Фотије. У Тузли данас живи тек 450 српских породица, па су и православне цркве углавном пусте.
Тузла: Божићна литургија - Фото: РТРС
Тузла: Божићна литургијаФото: РТРС

Свету архијерејску литургију служио је епископ зворничко – тузлански Фотије. Подсјетио је вјернике на очување традиције и вриједност Божића, који се слави као празник спасења човјечанства.

"Овај празник је празник породице и треба да постане својина једног народа и друштва. Дај боже да тако буде и у Тузли. Људи требају да се мођусобно поздрављају са `помоз Бог` и да буду благовјесници мира Божијег", истакао је владика Фотије.

Сваке године све је мање православних вјерника на подручју тузланске парохије. Према званичној евидинцији, тренутно је тек 450 православних домова, истичу овдашњи свештеници.

"Један дио Срба у Тузли не практикује своју вјеру изузев у смртним случајевима. Божићној литургији присуствовали су они који и иначе редовно долазе у цркву. Иако је то мали број вјерника, ми служимо њима и са њима се молимо Богу", нагласио је протојереј ставрофор Милан Топић.

Другог дана Божића, поред празника рођења Исуса Христа, СПЦ слави и пресвету Богородицу - Сабор Мајке Божије.