latinica  ћирилица
08/01/2018 |  16:35 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Једна особа из Ливањског кантона заражена бруцелозом

Управа за инспекцијске послове Ливањског кантона добила је службену потврду из Дома здравља Купрес да је једна особа с подручја њихове опшине, тачније из мјеста Ботун заражена бруцелозом, потврдио је Фени директор те управе Дубравко Ковачевић.
Овце (илустрација) -
Овце (илустрација)

Бруцелоза се, како истиче Ковачевић, преноси контактом са зараженом животињом те конзумирањем сировог непастеризираног млијека или млијечних производа од те животиње.

На подручју Ливањског кантона протеклих су година проведени бројни програми искорјењивања бруцелозе.

Но, иако су заражене животиње еутаназиране те се проводе мјере цијепљења животиња и ветеринарски прегледи, болест се поново појављује.

У Удружењу ветеринара Ливањског кантона главни проблем у појави ове болести виде у дозвољеном и неконтролисаном тзв. номадском сточарењу гдје с подручја других кантона, што је посебно изражено у Купресу и Гламочу, долази неиспитана и неконтросирана стока на испашу.

По ријечима директора, у прошлој су години на подручју Ливањског кантона евидентирана 102 заражена говеда од бруцелозе од којих већина на подручју Купреса, док је пар случајева забиљежено и у Ливну и Томиславграду.

Извор: Кликс