latinica  ћирилица
08/01/2018 |  16:44 ⇒ 09/01/2018 | 16:23 | Аутор: РТРС

Остао на своме: Син погинулог борца првим зарађеним новцем обновио дједовину (ВИДЕО)

Александар Крстић растао је са Републиком Српском. Када је 1992. у ратном вихору изгубио оца, имао је само три године. Била су то тешка времена за мајку и њега. Али, никада нису били препуштени сами себи. Уз пензију и инвалиднину, као одличан студент права, имао је и стипендију Владе и завршио правни факултет. Своју будућност види у бављењу пољопривредом.
Александар Крстић - Фото: РТРС
Александар КрстићФото: РТРС

Могао је да оде из Угљевика, али Александар Крстић одлучио је да живот баш ту проведе, на обронцима Мајевице обнови напуштено имање предака у Богутовом селу, и на тај се начин одужи оцу, стрицу и свим погинулим борцима чија имена су уклесана на споменику палим борцима.

"Ја сам растао са Републиком Српском као и сви моји вршњаци који као ја без родитеља. Могу рећи да смо били равноправни у том смислу, јер се држава побринула за сву дјецу погинулих бораца", каже Александар.

Правни факултет завршио је са просјеком 9,5. Био је студент истраживач у Хашком трибуналу. Када се у Угљевику запослио у струци, први зарађени новац уложио је у дједово имање, да не зарасте у коров. Засадио је 500 стабала виљамовке и планира да производи ракију.

"Сваки нови засад, свака нова воћка је прилика да се нешто ново учини, да се човјек радује животу, заједништву и породици, борби и друштву. Ја, прије свега, могу рећи да се радујем Републици Српској, јер ја сам њено дијете", истиче овај млади правник.

Жеља му је да производи ракију  и да је са ознаком географског поријекла извози у Европу.

"Имам парцелу од неких пет дунума коју треба да преуредим. Идуће јесени ћу посадити нови засад, тако да ћу имати и 1.000 садница, па се могу надати подстицајима ресорног министрства", додаје Александар,

Воћњак и они које ће тек засадити на обронцима Мајевице, довољно говоре о овом младом човјеку, који вјерује у своју и будућност Републике Српске.