latinica  ћирилица
08/01/2018 |  19:03 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Индијци гину правећи селфије са слоновима

Све популарнији тренд у источној индијској држави Ориса – прављење селфи фотографија са дивљим слоновима, довео је до повећаног броја забиљежених напада слонова, чак и смртних случајева, пише Би-Би-Си.
 - Фото: time.com
Фото: time.com

Један од тих случајева десио се када је један слон залутао у село, а велики број људи окупио се око животиње и почео да је слика.

Узнемирена животиња ухватила је једног дјечака сурлом, бацила га на земљу и усмртила.

Сличан напад десио се и у септембру, када је слон убио припадника обезбјеђења који му се приближио желећи да направи селфи са животињом.

Осим тога, забеиљжени су бројни случајеви када су животиње задале озбиљне повреде особама које су хтјеле да се сликају са њима.

-Има доста случајева напада слонова, али о мало њих се зна, рекао је Би-Би-Сију експерт за животиње Бисваџит Моханти.

Влада Орисе почела је да се озбиљно бави овим трендом, а како је речено за британски јавни сервис, у плану је да се организују вјежбе и кампање како би се подигла свеијст о опасности приближавања дивљим слоновима.

Према званичним подацима, 60 особа је погинуло приликом напада слонова, али нису сви повезани са прављењем селфи фотографија.

Како се наводи, слонови излазе из шума и приближавају се насељеним мјестима највероватније због недостатка хране, а у децембру и јануару се биљежи већи број слонова који на плантажама пиринча проналазе храну.

Према истраживању Универзитета „Карнеги Мелоун“, Индија посљедњих година држи негативан рекорд по броју смртних случајева особа које су покушавале да направе селфи.